VM i gokart kommer till Kungälv

I slutet av månaden kommer VM i gokart till Kungälv. Världseliten kommer den 28 och 29 april till Gokartcentralen i Kungälv och i Göteborg för att göra upp om placeringarna.

ANNONS

Det är som en del av SWS, Sodi World Series, som tävlingarna anordnas i Kungälv. På fredagen den 28 april kommer två delfinaler att hållas på Gokartcentralen i Kungälv och på lördagen avgörs den slutgiltiga finalen i Göteborg.

Martin Svendsen äger Gokartcentralen i Kungälv och i Göteborg och berättar att de fick frågan då deras bana tidigare anordnat turneringar med bra respons.

– Vi har haft SM i gokart i tre år, och det är ett VM-kval också. Då har vi haft runt 100 förare här som kört på våra banor, där de har varit väldigt nöjda. Så nu kommer vi ha den första VM-tävlingen i denna serie, säger han.

ANNONS

I Kungälv och i Göteborg körs gokarten på el, något som växt de senaste åren. Charlotte Jigmyr är sambo med Martin och driver anläggningarna i Kungälv och Göteborg och hon tror att flera utav förarna föredrar el-gokart.

– Det är ju en annan typ av acceleration på el-bilar jämfört med en gokart som drivs på bensin. Tävlingarna som hålls i World series körs på både el och bensin så det är nog vissa förare som föredrar el, säger hon.

”Växande i hela världen”

Banan som finns i Kungälv är 400 meter lång inomhus, men med en ganska världsunik möjlighet att kunna öppna upp väggen vid sidan, och därmed förlänga banan utomhus.

– Göteborg är lite mer anpassad för gemene man, medan banan här är lite mer teknisk. Och här i Kungälv kan vi öppna upp så om vädret blir bra kommer vi ha en del som körs utomhus, och därmed fördubblas nästan längden på banan, säger Martin Svendsen.

Det är första gången som ett världsmästerskap kommer till Kungälv och arrangörerna Martin och Charlotte hoppas på ett bra och lärorikt event. Trots att de arrangerat SM tidigare så är det ett större steg att hålla världstävlingar.

– Det är jättekul att vi kan få hit tävlingen och att det händer något i lilla Kungälv. Sen ser ju vi och vår personal jättemycket fram emot tävlingen men också för våra stammisar och tävlande som kommer här ifrån, säger Charlotte Jigmyr.

Totalt kommer 64 av de bästa förarna i världen på tävlingarna och utav dem har totalt tio platser tillfallit svenska förare. Av dem har åtta namn koppling till våra trakter, och Kungälv som sin hemmabana.

– Gokartracing är växande i hela världen i och med att det ofta är det första steget i racing även med andra fordon. Racing kan ju vara en väldigt dyr sport när man måste ha bil, släp och mycket annat runt omkring. Hit kan man ju komma och köra utan att ha någonting, och betala per körning. Så på så vis har gokarten blivit väldigt stor, säger Martin Svendsen.

För den som vill kolla på världseliten så kommer tävlingarna hållas 28 april i Kungälv och 29 april i Göteborg men redan på torsdagen kommer officiella träningar hållas inför tävlingshelgen, och även de kommer vara öppna för åskådare.

Gokart SWS Kungälv-Göteborg 28-29 april

Svenska förare från Göteborgsområdet:

Gustav Berg, Erkin Bour, Victor Hansson, Jonas Svanberg, Lars Jonasson, Axel Mattsson, Emrik Törnqvist, Maras Neghabian.

Övriga svenskar:

Magnus Ek, Tomas Konsa

LÄS MER:Nystart på Lysegårdens golfklubb

LÄS MER:Så minns vi idrottsåret 2022

ANNONS