Nystart på Lysegårdens golfklubb

Den nya klubbchefen har suttit på posten i drygt ett år, och mycket har förändrats på Lysegårdens GK. Nu har klubben fått en ny anda och gjort satsningar såväl på golfbanan som bredvid.

ANNONS
|

Under den gångna helgen var det äntligen golfpremiär på många klubbar runt om i landet. Ett i allra högsta grad, säkert vårtecken. Lysegårdens GK öppnade upp sin 9-håls bana för ett nytt golfår, och för den 50:e gången. Jubileum med andra ord.

Mycket har hänt på golfklubben som ligger vackert belägen längs naturreservatet med samma namn, under de senaste åren. En ny klubbchef tillträdde posten för ganska exakt ett år sedan, och utmaningarna för honom har varit många. Tord Carlsson är namnet på den som fick uppdraget att vända en dålig trend, och försöka göra en nystart på Lysegården.

ANNONS

KP träffar honom inne på hans kontor i klubbhuset, med en fantastisk utsikt över golfbanan och Göta-älvdalen.

– Måste nog vara Sveriges bästa kontorsutsikt, säger han och skrattar till lite.

På det dryga år Tord Carlsson har suttit som ordförande har mycket ändrats, menar han.

– Vi hade rekord i antalet medlemmar i både februari och mars och nu är vi bara dagar från att slå rekord även i april, säger Tord Carlsson.

Lysegårdens GK såg likt många andra golfklubbar att sporten fick ett uppsving under pandemin. Tord tror att det berodde på att fler jobbade hemma och fick mer tid över till andra saker på fritiden och där golfen fyllde ett socialt tomrum som uppstod under alla olika restriktioner. Men medlemmarna ökade inte. Tvärtom.

– Vi har tappat medlemmar fem år i rad. Så nu inför detta året var vi tvungna att göra något radikalt för att få medlemmarna att öka igen, säger han.

Idrottsklubben Lysegården

Och satsningen har redan gett frukt i rekord, månad för månad, under 2023. Medlemstappet var inte för att folk slutade golfa, utan spelarna försvann iväg till andra konkurrerande klubbar. Sedan Tord Carlsson tog över posten, har fokus i hans arbete legat på att göra Lysegårdens GK till den medlemsklubben som han menar att den en gång var.

– Vi har försökt göra en nystart på klubben där vi vill ha en varm anda, och där medlemmarna ska känna sig välkomna. Vi vill bli en riktig idrottsklubb igen som präglas av en fin gemenskap, säger han.

Att Lysegårdens GK satsar hårt mot att vara en idrottsklubb igen blir tydligt när klubbchef radar upp nyheter på tävlingssidan. Han berättar att de dels höll fem tävlingar under sin golfvecka förra året, något som sticker ut jämfört med andra klubbar i området. Men han säger också att det inför i år har startats ett elitlag i klubben.

– Vi har en ambitiös juniorkommitté och ett ganska framgångsrikt juniorlag som inför i år kommer vara med och starta elitlaget här i klubben. Fredrik Söderström kommer vara lagansvarig och vi har juniorer med där också, så som Emil Brorsson och Collin Klähm, säger han.

Nya utmaningar väntar

Pandemin gjorde golfen en stor tjänst, men nu väntar andra utmaningar för sporten. Fritidsaktiviteter som blev en så viktig del av många människors vardag under pandemin, har nu fått flytta på sig i prioriteringsordningen när inflationen rusat i världen.

– Det är klart att det finns en oro inom sporten att inflationen ska få medlemmarna att sluta. Men golfen har stått stark genom tidigare kriser så som finanskrisen på 80-90 talet. Jag har pratat med andra klubbchefer runt om i området och det är klart att vissa har det tufft, men de allra flesta ser nog att golfen fortfarande står stark, säger han.

En annan aspekt på den höga inflationen är ökade kostnader för klubben och driften. Men istället för att höja priserna, har Lysegårdens GK sänkt sina priser på medlemskap. Allt för att försöka locka fler medlemmar.

– Det finns ett stort utrymme för att ta hit nya medlemmar. Det är också en viktig del i vår filosofi att man som medlem alltid ska kunna hitta tider för att spela, och det får man här. Så vi ska inte på något sätt maxa antalet medlemmar, men vi har plats för många fler.

Golfen – Kungälvs största sport

Vissa satsningar kan komma att dröja för Tord Carlsson och hans Lysegårdens GK, på grund av inflationen. Som gammal egenföretagare gör han det tydligt att klubben inte ska låna pengar för att bygga nytt eller renovera, utan pengarna ska komma ur egen ficka. Och vissa planer har redan gått från tanke till handling.

– Vi kommer så småningom renovera och förbättra vår range. Vi för just nu dialog med kommunen om att göra om den och på så vis förbättra vårt redan stora övningsområde. Beroende lite på handläggningstider så kan det stå klart ganska snart, säger han.

Andra satsningar menar han ligger längre fram, men hade kunnat vara verklighet, om golfen fick samma status som många andra sporter har. Då menar han främst från kommunalt håll.

– Man ska inte glömma att golfen är Kungälvs enskilt största sport. I kommunen finns över 10 000 medlemmar i alla olika åldrar, och vi hade velat vara en större del av idrottsgemenskapen. Vi har till exempel stora omklädningsrum på området som står oanvända, som vi gärna hade velat se vandrare på Bohusleden nyttja. Men vi har inte den typen av samhällsbyggande dialog med kommunen just nu, säger han och vädjar till politiken om att få golfen närmre olika samhällsdiskussioner.

Golfklubbar i Kungälv:

Lysegårdens GK

Öppet: 18+9 hål

Gullbringa GCC

Öppet: 18+9 hål

Lycke GCC

Öppet 18-hål

Kungälv-Kode GK

Öppet 18-hål

Lunna GCC

Öppet 18-hål

Gullbringa Pay&Play

Öppen: 9-hål (korthålsbana)

LÄS MER:Här är Kungälvsbornas träningsmål 2023

LÄS MER:Gullbringas golfikon Alan Anderton är död

ANNONS