Helen Johansson, ägare av Butik Tjuvkil 939.
Helen Johansson, ägare av Butik Tjuvkil 939. Bild: Pernilla Wiklund

Helen Johansson får priset Årets möjlighetsskapare 2022

Helen Johansson, företagaren bakom Butik Tjuvkil 939, har stöttat många människor på vägen tillbaka till arbetslivet. Och hon har gjort det ”med hjärta”. Nu prisas hon för sina insatser med utmärkelsen Årets möjlighetsskapare 2022.

ANNONS

Nyligen ringde det i Helen Johanssons telefon. När hon svarade fick hon veta att hon är Årets möjlighetsskapare 2022 – ett pris som delas ut av samordningsförbundet Älv och kust.

– Jag blev både jätteglad och stolt, säger hon.

Därför prisas Helen Johansson

I motiveringen står det bland annat:

”I butik Tjuvkil 939 får ägaren Helen alla som arbetstränar att känna sig inkluderade och delaktiga i hela verksamheten.”

– Hon gör det här med hjärtat, säger Fredrik Thomsen, hälso- och aktivitetsutvecklare på samordningsförbundet.

Han vill även lyfta att hon gör detta som egenföretagare.

– Det är ett ställe där många personer inte bara att de lärt sig arbetsuppgifter utan också vuxit som människor. Det kräver ännu mer när man är ensam, säger Fredrik Thomsen.

ANNONS

”Träffar så härliga människor”

Helen Johansson driver först och främst en kläd- och inredningsbutik men också e-handel och Lillstugans våffelcafé som ligger i anslutning till butiken.

Hon tycker att det är viktigt att anpassa arbetsträningen efter personen.

– Vi har ju flera olika saker man kan arbetsträna inom, i butiken och café och med webbshoppen. Men huvudsaken är att de tagit sig hit. Det kan vara ett stort steg nog, säger hon.

För henne handlar det helt enkelt om att hjälpa till.

– Det är svår att komma in på arbetsmarknaden om man varit långtidssjukskriven till exempel. Det är ett så oerhört viktigt arbete och man får så mycket tillbaka, säger Helen Johansson och utvecklar:

– Man får träffa så härliga människor. Jag gör en så himla liten insats som kan bli ganska stor för personerna som behöver den här stöttningen. Det borde fler göra.

"Tar sitt sociala ansvar”

Samordningsförbundet arbetar med människor mellan 16 och 64 år som behöver samordnade insatser från flera myndigheter för att få en hållbar väg tillbaka till jobb eller studier.

Verksamheten ägs och drivs av kommunerna Ale, Kungälv, Stenungsund, Tjörn och Öckerö tillsammans med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen.

I år var även två andra Kungälvsföretag nominerade: Kode Handelsträdgård och Restaurang Evergreen.

Detta är andra gången som priset delas ut.

– Arbetsgivarna är en så viktig del för att det här ska fungera och att de tar sitt sociala ansvar. Vi vill gärna att priset ska inspirera andra, säger Fredrik Thomsen.

Årets möjlighetsskapare 2022: Motivering

“I butik Tjuvkil 939 får ägaren Helen alla som arbetstränar att känna sig inkluderade och delaktiga i hela verksamheten. Där finns en stor bredd av arbetsuppgifter vilket gör att varje individ har möjlighet att växa och utvecklas i sin takt vilket både skapar engagemang och ger självförtroendet tillbaka. Helen stöttar med att ge trygghet och skapar ett positivt arbetsklimat som ger arbetsglädje. Det långvariga samarbetet med Samordningsförbundet Älv & Kust visar på Helens engagemang och ett samhällsansvar kring att jobba med social hållbarhet. Butik Tjuvkil 939 är en plats där individen får växa och stärkas som människa.”

LÄS MER: Robert prisas – ger alla en chans att komma tillbaka

LÄS MER:Sjukskrivna får prova kultur på recept

LÄS MER:Vävra har blivit ett eget resmål längs vägen

ANNONS