För sex veckor sedan slog Vävra Gårdsdeli upp portarna för första gången. I början gick folk förbi, lite avvaktande, innan de vågade sig in på gårdsplanen och besökskurvan började gå spikrakt uppåt.
– Responsen har varit helt magisk, över förväntan. Jag hade inte räknat med att det skulle vara så här mycket folk. Det är skitkul, säger Andreas Olsson, som driver delikatessvagnen.
Mamma Anette och pappa Lars har hjälpt till i uppstarten. ”Otroligt kul”, tycker båda om jobben i butiken som medhjälpare åt sonen.
Vävra Gårdsdeli säljer mestadels kött från nöt, gris och lamm. Planen är att framtiden ta in lite viltkött också. Och sedan säljs det också jordgubbar, grönsaker och kaffe. ”Lite blandat”, som Andreas säger.
– Vi vill utveckla helheten, men just nu är det mycket kött. Det är ett brett sortiment och vi erbjuder lite speciella delar som kanske inte finns överallt.
Köttet är närproducerat från Kungshamn och djuren betar ute på Ramsvik långt bort från vägar och avgaser.
– Vi vet exakt hur djuren mår, vi har varit och besökt dem på Ramsvik. Man kan verkligen stå för produkten, säger Andreas och fortsätter:
– Jag har jobbat i kök i nästan tio år och det här köttet är svårslaget.
Han har jobbat i allt från lunchrestauranger i Göteborg till a la carte-restauranger i Sälen. Förra året hade han blivit lovad en heltidstjänst, men det blev inget av det.
– Corona satte käppar i hjulet. Men då drog vi igång det här istället, och det var ju lyckat.
Andreas kommer från Kungälv men bor i Göteborg. Att butiksvagnen skulle ligga i Vävra var ändå självklart.
– Platsen är helt gudomlig och det är många som kör längs vägen. Man får tillbaka gårdskänslan lite här, säger han.
Helen Johansson, ägare till ”grannen” Butik Tjuvkil 939, är glad över att gårdsdelin valde att etablera sig just i Vävra.
– Det blir en destination. Sommaren är vår högsäsong men nu ser vi att ännu flera familjer hittar hit när vi har alla tre verksamheter.
Hon har drivit klädbutiken sedan hon tog över 2017 och har alltid haft som ambition att ha någon slags ”livsstilsbutik” med inredning, kläder och någonstans att sitta och fika. När Vävra keramik flyttade ut från ”lillstugan” öppnade det en dörr för Helens vision.
– Jag sa till min man Patrik att ”vi bara måste göra ett café där”.
Sagt och gjort. Patrik, som jobbar snickare, fick renovera stugan och i påskas öppnade våffelstugan.
– Vi har fått beröm för våra våfflor som vi bakar på ett stenmalet ekologiskt mjöl som vi köper från Åsas bageri i Kareby. Det har varit väldigt uppskattat, säger Helen.
Och det finns fler planer för framtiden som inkluderar Patriks snickeri.
– Jag har alltid planer. Bland annat hoppas jag kunna utöka trädgårdsbiten någon dag med ett trädgårdsrum och kanske en scen. Men det ligger så långt bort i tiden att jag nästan inte vågar prata om det, men nu gjorde jag det i alla fall. Och vi vill naturligtvis fortsätta med våra tjejkvällar igen när pandemin tillåter.