Biskop Susanne Rappmann besöker Torsby

Biskopen i Göteborgs stift Susanne Rappmann kommer till Torsby pastorat i december. Hon gör en biskopsvisitation för att möta anställda och fira gudstjänst.

ANNONS

I ett kort telefonsamtal med KP säger Susanne Rappmann att biskopsvisitationerna är en av ämbetets viktigaste uppgifter. Hon förklarar hur hon ser på sin roll i sammanhanget:

– Att sammanföra, uppmuntra och utmana. Att hålla samman och peka på det som är gemensamt och blåsa liv i det som glöder, men också att identifiera det som behöver utvecklas.

Anders Radix, kyrkoherde i Torsby pastorat, tycker att det väntande besöket, som äger rum den 6 och 11 december, känns roligt och stimulerande.

– Det är en av biskopens viktigaste uppgifter. Förr i tiden handlade besöket om att kontrollera inventarier och textilier. Nu handlar det mer om att ge råd och uppmuntra.

ANNONS

Pastoratet arbetar utifrån tre värdeord som Anders Radix tror att biskopen vill veta mer om under besöket.

Hopp evighet och förlåtelse

– Hopp, evighet och förlåtelse. Biskopen vill säkert höra om hur ledorden märks hos oss. Hon kommer säkert också att fråga om stämningen här.

Han tror att biskopen kanske också kommer lyfta den aktuella frågan om samkönade äktenskap.

– Varje pastorat är autonomt men hon tar nog upp det som en frågeställningen om hur vi resonerar. Vi är ju tydliga med kyrkans ordning att viga samkönade par och det är en viktig fråga som vi vill värna.

Till besöket har pastoratet bjudit in samhällsbärande personer som representerar de områden som Torsby pastorat arbetar med, det vill säga: hur man får medlemmar att engagera sig i församlingarna, miljödiplomera pastoratets arbete och skapa en mötesplats för ungdomar och äldre.

Vad betyder biskopens besök för pastoratet?

– Det är en möjlighet för oss att ta oss tid att se vad vi gör och formulera det för oss själva och för biskopen. Att biskopen besöker oss har ett signalvärde. Det är ett kvitto på att pastoratet inte är ensamt utan att vi tillhör en gemenskap.

Hur kommer biskopens besök märkas på församlingarnas arbete?

– En biskopsvisitation är ju ett sätt att ena och staka ut en färdväg. Jag är övertygad om att det ger avtryck, särskilt när det gäller de prioriterade områdena och ledorden.

LÄS MER:Åsa bytte läkarjobbet mot kyrkan

LÄS MER:Biskopen besöker Kungälv

LÄS MER:Drop in-vigsel i en annorlunda tid

ANNONS