Arkivbild
Arkivbild Bild: -

Drop in-vigsel i en annorlunda tid

Förra året erbjöd Marstrands kyrka drop in-invigslar som ett alternativ till vanliga vigslar. Nu i coronatider kan de vara ett alternativ till att det kanske inte blir något bröllop överhuvudtaget.

ANNONS
|

I slutet av juni förra året erbjöd Marstrands kyrka drop in-vigslar när de inte hade några bokade vigslar.

– Så vi tog spjärn för den sjätte juni i år och spärrade det datumet, säger Karin Ulfheden, kyrkoherde och präst i Torsby pastorat.

Läs mer: Drop in-vigslar på Marstrand

Men då hade man inte en coronakris och Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att man inte får samlas fler än 50 personer i tankarna. Sedan utbrottet har antalet bröllopsbokningar rasat.

– Det går ju inte, det är 50 som gäller och Marstrandsvigslar har mellan 60 och 160 gäster, det är där det ligger, säger hon.

ANNONS

Men för att kunna erbjuda vigslar ändå öppnar kyrkan drop in på nationaldagen, 6 juni, mellan klockan 12 och 16. Då får tar man ett könummer och när det blir ens tur träffar man prästen och musikern och har ett kortare samtal om vigseln och äktenskapet.

– Då kan vi kanske ha fem-sex vigslar. Det är ett bra komplement att kunna gifta sig på ett annat sätt, men de ersätter inte de vanliga bröllopen.

Vad är det viktigt att man har med sig?

– Allra viktigast är att man har en hindersprövning från Skatteverket. Ingen vigsel utan en giltig hindersprövning. Den gäller i fyra månader och den kan man ta ut i god tid. Man ska också tänka på att inte ha för många gäster med sig, säger Karin Ulfheden.

Det är även viktigt att man har med sig giltig legitimation.

Även kyrkans bemanning under vigslarna måste anpassas till rådande tider.

– I år blir det en utmaning att se till att alla håller på avståndet och vi har slipat på vad vi behöver för bemanning, säger Karin Ulfheden.

Under vigslarna finns det två präster, två musiker, två vaktmästare och två ideella kyrkvärdar, som bland annat kommer att servera alkoholfritt bubbel efter vigseln.

Förra året fick pastoratet lite kritik för att de skulle börja snabba på allt och göra som alla andra. Men enligt Karin Ulfheden har de alltid haft plats för både det stora och det lilla bröllopet eller gudstjänsten.

– Även om vi har förenklat det runt omkring och allt inte blir extra allt så har vi ett vigselsamtal i anslutning till vigseln. Och jag blev överraskad över hur djupa de här samtalen ändå blivit.

Hon säger att många trots att de har stora fester som både är avancerade ekonomiskt och tidsmässigt så är de väldigt filosofiskt lagda och kan säga att det viktigaste ändå är att de gör detta tillsammans, att de gör det för att satsa på varandra.

Och just nu kan det vara så att vi upplever det mer än tidigare i den här sårbara utsattheten och närheten till döden som kommer med coronakrisen.

I dagsläget har Torsby pastorat inga fler datum för drop in-vigslar i Marstrands kyrka planerade men Karin Ulfheden säger att man kan komma att ha det till nyår, trots att anstormningen inte var stor när man försökte förra året.

– Men nu kanske man är redo för det.

Läs mer: Drop in-bröllop på nyår

Karina Hansson

karina.hansson@kungalvsposten.se

ANNONS