Bävrarnas dämme hotar översvämma väg och järnväg

Oron för att någon ska komma till skada har lett till att kommunen ansökt om lov att riva bävrarnas dämme samt att bedriva skyddsjakt på bäverfamiljen som håller till i området.

ANNONS
|

Det jagas återigen bäver i kommunen och denna gång i Ytterby. Enligt en ansökan från kommunen till länsstyrelsen har en bäverfamilj ställt till med problem vid en bäck i Tunge. Bävrarna valt att bygga ett dämme i bäcken som rinner förbi både väg 168 och under järnvägen Bohusbanan.

I ansökan skriver kommunen att gång- och cykelbanan upp till Björkås och vidare mot Stället riskerar att svämmas över i och med bävrarnas aktivitet. Bävrarna har också enligt kommunen vält flertalet träd i området, som riskerar att falla över järnvägen och väg 168, varpå Trafikverket nu också vill se åtgärder.

Det är inte första gången som bävrar håller till i området, men historiskt sett har de befunnit sig längre norrut, där de inte skapat så mycket besvär. Nu har de enligt kommunen slagit sig ner i ett mer utsatt område och därför ansöker kommunen om skyddsjakt.

ANNONS

Länsstyrelsen har gett sitt godkännande till att kommunen river dämmet som bävrarna byggt upp. Kommunen får också tillåtelse att bedriva jakt med en slagfälla. Jakttillståndet gäller fram tills den 15 maj nästa år.

LÄS MER:Slagfälla blir nytt verktyg i jakt på bävrar i Kärna

ANNONS