Bilder: Jann King Hansen/Stefan Bennhage
Bilder: Jann King Hansen/Stefan Bennhage

Slagfälla blir nytt verktyg i jakt på bävrar i Kärna

Bävrar längs Vedhallsvägen kommer att jagas med slagfälla i vår. Den nya metoden ska förhoppningsvis få bukt med problemet med fallna träd och översvämningar.

ANNONS

Vid flera tillfällen har bävrar ställt till det för trafiken och boende runt Vedhallsvägen mellan Kärna och Kovikshamn. Träd har fällts över vägen och flera översvämningar har rapporterats in. Folk har hört av sig till kommunen där man uttryckt oro över att köra på vägen eller för att träd kommer att falla på personer eller fordon. Kommunen har under en längre tid försökt få bukt på problemet genom jakt på bäver, men med blandat resultat.

Boris Damljanovic är chef på kommunens enhet Karta och mark.

– Vi har haft bävrar där ute ett tag och tidigare har vi dels hanterat dem genom att kommunens entreprenadavdelning varit där ute och tagit ner träd. Både träd som riskerar att falla men också redan fallna träd. Vi har därefter hört från Trafikverket som krävt att vi ska åtgärda problemet då det är dom som äger vägen, men vi äger marken där dämmet finns och där de påverkade träden står, säger han.

ANNONS

Nu har kommunen fått tillåtelse att använda nya metoder av Länsstyrelsen. Det handlar om så kallade slagfällor som ska sättas upp i närheten av där bävrarna håller till och bygger dammar. Detta efter att det jaktlag som ansvarar för jakten inte nått framgång med de tidigare använda metoderna, och efter att Trafikverket blivit mer angelägna om att lösa situationen.

– I första hand har vi försökt fånga in dem och plocka ner träden. Vi har sett att det inte har fungerat, och vi har nu tvingats att söka en annan lösning på problemet. Det är i samråd med kommunens entreprenadavdelning som vi kommit fram till att använda slagfälla. Vi har tidigare haft andra fällor som ämnat att fånga in bävrarna, men det har fungerat dåligt. Fällorna har även blivit saboterade och stulna, säger Boris Damljanovic

Bävrar finns även på andra platser i kommunen, men där utgör de inte en fara för allmänheten. Boris Damljanovic berättar att det är just risken för allmänheten som varit avgörande i beslutet om att jaga bäver med slagfälla i Kärna

I länsstyrelsens besked till kommunen ges tillåtelse att använda slagfälla fram tills den 10 maj. Utöver det har kommunen även tillåtelse att riva bävrarnas dämmen fram tills den sista april. Därefter kommer kommunen att utvärdera resultaten för att se ifall det kan bli aktuellt att söka nya tillstånd.

ANNONS