Hampus Kärnman. Arkivfoto: Linus Olsson
Hampus Kärnman. Arkivfoto: Linus Olsson Bild: -

Veteranen i valet och kvalet – lutar åt att sluta

Han var tidigt ute med att tacka nej till all form av bandy, match som träning och lön, under rådande coronarestriktioner. IFK Kungälvs försvarsklippa Hampus Kärnman kan ha spelat sin sista bandymatch.

ANNONS
|

– Vi får se, men just nu känns det ganska aktuellt att lägga av, säger Hampus Kärnman.

Som nybliven förälder blir heltidsjobb och allsvensk bandy en knivig kombination att få ihop.

– Vi tränar tre-fyra gånger i veckan och en-två matcher på det. Det blir två kvällar hemma. Det är ingen hållbar situation med barn. Vi har ingen lön och måste jobba heltid, i elitserien har de lite lön och kan jobba mindre, men det funkar inte utan ersättning. Man får värdera tiden hemma med familjen kontra att spela bandy varje dag i ett halvår.

Hampus Kärnman var nära att sluta inför den här säsongen, men hoppade på IFK-tåget i sista stund. Sedan kom den andra vågen i coronapandemin och Hampus Kärnman valde att inte delta i verksamheten, så i praktiken har han redan slutat.

ANNONS

– Jag har inte stått på ett par skridskor sedan i oktober. Det är många för- och nackdelar med att inte vara med. Jag saknar att spela match, tävlingssituationerna, och jag saknar grabbarna i laget. Träningar kan jag vara utan, jag har kört på egen hand istället, säger han.

Hampus Kärnman har hunnit bli 31 år och sedan han kom till IFK Kungälv 2007/08 har varit med om både toppar och dalar.

Vilka är dina bästa minnen med IFK?

– Slutspelsmatcherna mot Villa (2012) och när vi var med World cup-slutspelet året efter. Sedan när vi kunde hålla oss kvar i allsvenskan i kvalet mot Blåsut. Det är väldigt roligt när det går bra, men när det går dåligt och vi står där vid branten, för att sedan klara sig – det är en jäkla go’ känsla. Det är de tre starkaste minnena, säger IFK-liberon, som även håller spel med U23-landslaget väldigt högt.

Han beslut är inte helt spikat, men om det ska bli spel i IFK, eller någon klubb lägre ner i seriesystemet, kan han inte lägga samma mängd tid på bandy, även om han älskar att spela. Hampus Kärnman, som har haft erbjudanden från andra klubbar genom åren men alltid valt att stanna i Kungälv, kommer att ha snack med klubben efter säsongen. Anders Uhlin har sagt han gärna ser sin libero i en annan ledarroll runt laget.

– Jag har varit både spelande tränare och styrelseledamot i IFK … Jag känner att jag fortfarande har mycket kvar att ge på plan, såg inget är bestämt ännu.

Niklas Ohlson

0303–20 68 22

niklas.ohlson@kungalvsposten.se

ANNONS