Charlie Wohlfarth och Wiggo Kvarnryd i bagfighting på Kungälv kyokushin karate. Det var en tävling skräddarsydd för att fungera i pandemin.
Charlie Wohlfarth och Wiggo Kvarnryd i bagfighting på Kungälv kyokushin karate. Det var en tävling skräddarsydd för att fungera i pandemin. Bild: Niklas Ohlson

Sverige öppnas upp igen – så tacklade ungdomsidrotten senaste pandemivågen

Nedstängt, sedan försiktigt öppnande innan det stängd ner igen. Pandemin har stökat till det för hela samhället och inte minst för idrottsrörelsens ungdomar. Hur klarade sig de under senaste restriktionerna och vad händer när restriktionerna försvinner 9 februari? Kungälvs-Posten gjorde en lägeskoll med några av Kungälvs största ungdomsklubbar.

ANNONS
|

Kungälvs handbollsklubb Tobias Pettersson ungdomskoordinator

– Det rullade på som vanligt. Vi har hållit i gång alla lag, som har tränat och spelat matcher. Det som varit den stora skillnaden är att vi inte spelat cuper. De har varit inställda och lagts på is tills vidare. Det har varit ordning på träningar och serierna flutit på, fast med många frånfall och uppskjutna matcher. Men det har varit bättre än förra året, då allt var inställt.
– Vi har krävt covidpass för publiken till matcherna på söndagarna i Idrottshallen. Vi kontrollerar det på samma sätt som för våra seniorlag i Mimershallen. Begränsningarna har varit de samma och vi har efterlevt dem så gott det går.
Har ni ägnat många tankar på er egen Bohus cup?
– Varje dag, med olika plan A, B och C för Bohus cup. Man vågar inte säga något, det är mycket som kan hända, men vi utgår från att den kommer att genomföras. Läget är mer positivt nu med vaccinationer och att sjukdomen är mildare.
Hur ser ni på att restriktionerna hävs på onsdag?
– Framför allt är det ett glädjande besked, inte bara för oss i handbollen och idrotten, det är många som har varit berörda och drabbade av restriktionerna. Det har begränsat verksamheten för oss att inte kunna genomföra läger och åka på cuper.
Är det något cupspel på gång snart?
– Nej, inte just nu och de närmaste veckorna. Det blir under våren, från strax innan påsk och framåt till sommaren.
Har det spelats cup någon gång under pandemin?
– I höstas när det var en liten öppning och restriktionerna försvann helt. Sedan blev det en återgång innan jul och det stängdes ner igen.

Kungälvs kyokushin karate Mikael Andersson, shihan, ordförande och huvudtränare

– På tävlingsfronten har allt ställts in. Det var två tävlingar som skulle ha gått nu, Stora Höga cup i Stenungsund och BS cup i Köpenhamn.
– Men det är ett väldigt sug för att bli nya medlemmar. Vi har 70–80 som står i kö och en del kommer inte med. Vi har utökat antalet grupper och är fler grupper per vecka. Snart är det stopp. Vi har följt restriktionerna noga med hygienen och bara de som är friska tränar. Nu är vi sårbara med bara tio-tolv instruktörer. Själv har jag hållit i 15 pass. Några har varit i karantän, då får vi andra mer att göra.
Vad innebär det för er verksamhet att Sverige öppnar upp 9 februari?
– Vi har haft bra med barn och ungdomar, ett bra inflöde med medlemmar. Däremot den befintliga målgruppen med vuxna varit mer orolig om de kan vara i en dojo. Kanske kan de komma tillbaka nu. Sedan har vi vår egen tävling i bagfighting som blev väldigt populär förra året och som vi vill sprida till övriga svenska klubbar. Den kan vi genomföra i början av mars. Vi åker till Köpenhamn 1 april, Stora Höga cup går i maj och SM i juni.

Kungälvs simsällskap Anton Arvidsson, tränare och elitsimmare

– Vi har kört på som vanligt och har inte märkt så mycket av pandemin. Närvaron var lägre kring jul och nyår, men det kan lika gärna ha med jullovet att göra och att folk var bortresta. Vi börjar att närma oss vanlig närvaro. Tävlingssäsongen pågår (nästan) året om, från februari till sommaruppehållet och sedan till juluppehållet.
– Inga aktiva har slutat på grund av pandemin. Just nu har vi fem fulla tävlingsgrupper. Vi passerade 100-strecket för antalet aktiva i höstas.
Hur påverkas ni av att restriktionerna tas bort i veckan?
– Att vi kan ha tävlingar mot andra klubbar igen, utan restriktioner. Sedan tror jag att det blir en högre närvaro på träningarna när familjekarantänen försvinner. Men vi har klarat oss bra, pandemin har varit skonsam för oss.

Kungälv hockey Elisabeth Thorbard, styrelseledamot

– A-laget har haft en del inställda matcher och det är samma för ungdomslagen. Det har alltid varit någon i varje lag som suttit hemma i karantän, men det har inte drabbat seriespelet och vi har kunnat hålla i gång träningarna i de flesta lagen. Vi har följt FHM:s rekommendationer och vid matcherna hemma har det behövts covidpass. Det har flutit på bra. Vi uppmanar alla lagen att hålla avstånd och stanna hemma om du är förkyld. Det fungerar ganska bra, alla verksamheter är i gång med sitt seriespel.
På onsdag öppnar Sverige igen?
– Det som händer är att vi inte behöver ta covidpass. Vi hoppas att det inte blir så mycket mer inställda matcher. Vi ser fram emot att det blir mer som vanligt nästa säsong, den här verkar ha gått till sin ända.

IFK Kungälv, bandy Henrik Carlson, sportchef

– Vi är lyckligt lottade ur den aspekten att vi är en utomhusidrott. Vi har kunnat ha verksamheten i gång utomhus. Vi har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har bytt om på läktaren i många fall, eller haft flera omklädningsrum öppna. Då behöver det inte var flera som byter om samtidigt. Sedan gäller det vanliga att stanna hemma vid minsta symtom. Det är vad vi går efter och det har fungerat bra. Serierna är i gång. De yngsta spelar poolspel och det har gått att genomföra.
Det låter som att det varit skönt att inte ha en hall?
– (Skratt) Ja, men det finns många dagar då hallen hade varit positiv att ha.
Hur blir det för verksamheten när restriktionerna tas bort?
– Det har varit väldigt mycket planerande över hela säsongen tack vare pandemin, med inställda och flyttade matcher som ska tidsplaneras och in på ett nytt datum. Det har påverkat hela organisationen. Lag har fått flytta för att A-lag ska in och spela. Det har varit ett roddande för alla föreningar på Skarpe nord. Nu blir det förbundet som hanterar spelschemat som om det inte vore en pandemi. Nu går inte att flytta matcher på grund av pandemin, utan nu gäller att spela med det som finns eller lämna wo. Fast det gäller främst A-laget.

IBK Kungälv Angelica Almqvist, ungdomsansvarig i styrelsen, och Richard Brisshäll, ungdomsledare.

– Vi har haft matcher som ställts in, men vi försökte hålla i gång det så mycket det gick. Många matcher har ändå kunnat spelas. Vi har följt de riktlinjerna som finns och man ska hålla sig hemma om man är sjuk. De som kunnat har klätt om och duschat hemma, men vi har ändå hållit omklädningsrummen och duscharna öppna. Vi säkrade in- och utpassager i hallarna för en begränsad publik. Vi rekommenderade även alla att sända matcherna så att det fanns möjlighet för föräldrarna att titta på dem.
– Vi hade antal lag som skulle spela cup i Skövde, Sibben cup, men alla cuper blev inställda. Det är trots allt bättre än för ett år sedan. Där hoppas vi inte att vi hamnar igen. Barn och ungdomar behöver hålla i gång. Det är de som har drabbats hårt.
Vad händer efter 9 februari hos IBK Kungälv?
– Då finns inga begränsningar från samhällets sida och blir svårt för föreningar att hålla några begränsningar. Vi kommer öppna upp enligt gällande riktlinjer från Svenska innebandyförbundet och regeringen. Vi hoppas att kunna återgå till vår normala organisation och spelande, men med rekommendationen att vid minsta symtom att man inte är fullt frisk, då stannar man hemma fem dagar. Det blir en övergång fram till sommaren.
– Det är oerhört positivt att vi ges möjlighet att arrangera ordentliga hemmamatcher och att våra unga får komma i väg på efterlängtade cuper. Hur har pandemin påverkat tävlingsnerven, när det inte går att upprätta hålla den känslan? En del känner premiärnervositet. De har tappat två år av att kunna kitta ihop och bonda på bortaplan, med övernattning. Det är något vi har saknat.
ANNONS