Ella Rexius, Emma Gardtman och Katrin Asplund, Team Seaside, gläds för sitt SM-guld i synkro. Nu väntar VM för trion från Kungälv.
Ella Rexius, Emma Gardtman och Katrin Asplund, Team Seaside, gläds för sitt SM-guld i synkro. Nu väntar VM för trion från Kungälv. Bild: Niklas Ohlson

SM var guld värt för synkrotrion från Kungälv – nu väntar VM

Vilka veckor för Ella Rexius, Emma Gardtman och Katrin Asplund! Synkroåkartrion tog SM-guld med Team Seaside och snart väntar VM i Innsbruck.

ANNONS
|

De började åka synkroniserad konståkning med Ytterby Kungälvs konståkare. För två år sedan bytte Ella Rexius, Emma Gardtman och Katrin Asplund till Tjörns konståkningsklubb i Rönnäng och Team Seaside, som är ett juniorlag, där de flesta är mellan 16 och 18 år.

De vann kvaltävlingen mot SM i Oasen i januari. I helgen vann tjejerna SM-guldet i konkurrens med Team Spirit från Mölndal och Kungsbackas konståkningsklubbar, när tävlingarna avgjordes i Åby ishall i Mölndal.

Bra samarbete

– Vi hade längtat efter det. Det kändes bra att äntligen få det eftertraktade guldet. Vi jobbade samman som ett lag, vi samarbetar och har haft samma vilja och mål. Vi kunde kämpa, säger Ella Rexius.

ANNONS

– Gud. Jag mår så bra. Vi gick ut och försökte göra det bästa. Vi njöt av åket, även om vi hade några missar, säger Emma Gardtman, som tidigare varit med och vunnit RM med Ytterby Kungälvs konståkare i debutantklassen.

– Det här är två snäpp större, tycker Emma.

– Det kändes jättebra. Det var en rolig helg som vi avslutade på ett bra sätt, säger Katrin Asplund.

Beskriv ert program?

– Det är väldigt fartfyllt och spännande. Det händer mycket samtidigt. Det korta programmet är vackert och känslosamt, det långa flashigt där vi åker till låten Storm, berättar Ella Rexius.

– Vi har två väldigt starka program och lyckades prestera så bra att vi fick högre poäng. Vi har verkligen jobbat efter varje tävling och sett vad vi hade kunnat göra bättre. Vi har försökt att utveckla oss, säger Katrin Asplund.

Taggade inför VM

Nästa helg är trion i Innsbruck i Österrike med sitt Team Seaside. Då spänns bågen lite till när laget är Sveriges bidrag till VM för juniorer.

– Jag är så taggad. Det ska bli jättekul. Jag har varit utomlands två gånger förut och tävlat, men VM har jag aldrig varit på, säger Emma Gardtman.

– Det blir ett äventyr. Jag har inte varit på VM förut och är taggad. Det blir kul att se de andra utländska lagen. Det blir en helt annan grej, tycker Katrin Asplund.

– Vi håller på att finslipa detaljer för att göra programmet så bra som möjligt. Det är grejer som vi inte fick poäng räknade för i SM, men hoppas få det på VM, säger Ella Rexius.

De ryska lagen är inte med på grund av kriget i Ukraina, men det finns andra bra team att se upp till.

– Finnarna brukar vinna eller vara bland de bästa. Jag vet inte hur bra vi är, men hoppas kunna komma så högt som möjligt, menar Ella Rexius.

– Vi siktar inte riktigt mot guldet, vi är inte riktigt där, utan satsar på topp tio, säger Katrin Asplund.

ANNONS