Hannes Rybo satte nio bollar i derbysegern mot Kärra.
Hannes Rybo satte nio bollar i derbysegern mot Kärra. Bild: Niklas Ohlson

Rybo från Romelanda kämpade ner Kärra i handbollsderbyt

Kärra är i botten, Kungälv i toppen. I ett derby spelar det mindre roll. Det fick KHK erfara – men kunde reda ut allt till slut.

ANNONS
|

Flera spelare har spelat för bägge rivalklubbarna på varsin sida älven, som Sebastian Wiik och Simon Thorbjörnsson i KHK, samt Andreas Skoglund i Kärra. Mötet Kärra mot Kungälv har en extra nerv.

– Det märks alltid. Alla känner alltid någon, konstaterar Pontus Ward Wiklund tränare för Kungälvs HK.

– Derbyn är speciella med mycket känslor. Man vill inte förlora och det är inte alltid den snyggaste handbollen som spelas. Det är den som får till det extra som gör det. Det är viss skillnad på pappret och en match vi ”ska” vinna. Men det är mycket svårare än så och Kärra gjorde en bra match. Vi fick kämpa, tycker Hannes Rybo, som skulle bli en nyckelfigur för KHK.

ANNONS

Jämnt trots tabelläget

Det blev en jämn match trots vitt skilda tabellägen. Kungälv hamnade i underläge under spridda minuter i slutet av första halvlek, men i övrigt var det lika eller knappt övertag för KHK. I paus stod det 12–12.

– Vi hade det kämpigt och kunde inte riktigt döda matchen. Vi hade svårt att göra mål, deras målvakt (Abdul Alayyan) var bra, och vi kommer ifrån det vi behöver göra. Vi får inte utdelning på våra skott riktigt, analyserar Pontus Ward Wiklund,

I slutet blev uddamålsledningarna till två bollar ner för Kungälv, som hamnade mer rätt i matchen.

– Vi får ihop det med några räddningar under sista fem minuterna. Fast det är ändå bara två mål och kan vända snabbt, menar coachen Wiklund.

Många som kan avgöra

När Hannes Rybo tryckte in sitt nionde mål för kvällen med 17 sekunder kvar kunde Kungälv i vart fall andas ut och glida över slutsignalen till en tremålsseger. Niometaren Rybo tillhörde i alla fall inte skaran som hade svårt att träffa rätt.

– Ibland går de in. Vi har många som kan avgöra, idag fick jag in några och det är skönt. Men spelet gick lite i stå idag, vi fick inte riktigt till det. Till slut lyckades vi ändå hitta strategier för att vinna. Det är en styrka vi har i laget, som vi har haft i många matcher, säger Hannes Rybo, som kom från Anderstorp till Kungälv inför säsongen och hamnade senare med familjen i Romelanda.

Han fortsätter:

– Vi fortsatte att tro på det som vi hade satt upp som matchplan. Vi fick jag lite i första halvlek, då stämde det inte, men vi trodde på det till slut.

Kungälv har matchuppehåll fram till 4 december, då Rimbo Roslagen kommer till Mimershallen.

Handboll

Allsvenskan herr

Kärra HF – Kungälvs HK 22–25 (12–12)

Mål KHK: Hannes Rybo 9, Alexander Regen 5, Adam Jöhnsson 4, Sebastian Wiik 3, Emil Lennartsson 2, Emil Bramming 2.

Publik: 274.

Bra: Hela laget knyter ihop säcken, där laget håller sig till planen försvarsmässigt.

ANNONS