Rivalerna gör gemensam sak – här är Kode IF och Romelanda UF ett lag

Kode IF och Romelanda UF må vara rivaler på herrsidan. Hos damerna har klubbarna slagit ihop sina lag.

ANNONS

Johanna Hamp Larsson, Isabelle Johansson och Alva Nilsson spelade inte tillsammans förra året. Nu bildar de en tongivande trio i nya konstellationen Kode/Romelanda i damernas division 3B. Johanna är Kode IF-spelare sedan ett år, Alva har tillhörde senast Romelanda UF, medan Isabelle är från Tjörn-laget IFK Valla.

– Vi var för få för att ha ett lag, så vi började samarbeta och lånade spelare av varandra. Vi kom överens om att träna tillsammans. Men i stället för att lägga ner och förlora en massa spelare, så slog vi oss ihop för att få det att funka, förklarar Johanna Hamp Larsson.

ANNONS

– Vi hade svårt att få med folk. Jag känner att det var bra att slå ihop lagen. Vi får fler spelare som kan spela matcher. Det är mest positivt, tycker Alva Nilsson.

– Mitt lag hade också ont om folk. Jag ville prova en ny utmaning och hittade Kode på ett läger. Och jag kände spelare här i Kode. Jag var och provtränade och här var det ett högre tempo. Jag tycker att det har varit positivt, säger Isabelle Johansson.

Fanns det någon skepsis till att gå samman?

– Bara från oss i Kode. Vi hade inget emot Romelanda, det var mer att vi skulle slås ihop med ett division 4-lag. Om vi jämför tabellerna var det inte det bästa laget att slå sig ihop med. Men det fanns många spelare som är bra, säger Johanna Hamp Larsson.

– Vi har blivit bättre med tiden och kommit att lära känna varandra bra. Det är också mer variation. Vi har fått testa nya övningar och att spela med nya personer. Det gör att man utvecklas, tycker Alva Nilsson.

Halva laget försvann

För ett år sedan av det runt 22 spelare på varje träning i Kode. Det tog ända fram till sommaren innan serien kom i gång och tränaren Carl Blixt hann att hoppa av innan det drog i gång på allvar.

– På sommaren var vi tio-tolv kvar. Vissa hade flyttat utomlands, förhoppningsvis kommer de tillbaka i sommar. När Carl slutade var det många som tappade motivationen och det kom in andra intressen. Det kommer att bli tufft i år, men det var det redan förra säsongen. Vi vann inte så många matcher, minns Johanna.

Laget har däremot fått en nytändning de senaste veckorna. Viktor Duvald Karlsson har tagit sig han rollen som huvudtränare. De är fler på träningarna med ett snitt på runt 15 spelare, men har ibland kommit upp i 22 tjejer.

– Det känns som att motivationen har ökat sedan Viktor kom. Nu kan vi spela ihop ett lag, tycker Isabelle, som är 16 år och håller mest till på yttermittfältet.

– Ja, det har blivit en nystart, menar Alva.

Viktor Duvald Karlsson kommer från Kärras damlag, som hastigt men mindre lustigt tvingades lägga ner tidigare i år. Han ser med tillförsikt på uppdraget i Kode/Romelanda.

– Det är en bra trupp, men det är en utmaning att få samman två lag som har gått ihop. I början blir det mycket fokus på taktisk träning för att få ihop det. Mycket jobb kvarstår och det ska bli spännande. Spelarna är födda mellan -98 och -07. Det är en väldig åldersblandning. Jag tycker att det är bra och har bara varit positivt på träningarna, säger Viktor Duvald Karlsson och fortsätter:

– Jag går in med öppna ögon och ser det som en fördel att jag inte kände någon av dem sedan innan. Ett lags största utmaning är att få alla att vilja dra åt samma håll.

Olika fotbollskulturer

Det var också två olika spelsätt som slogs ihop med Kode och Romelanda.

– Vi i Kode var inte fysiska direkt. Vår idé var att alltid spela snabbt och spela bollen, säger Johanna, som är en 18-årig defensiv mittfältare.

– I Romelanda har vi fått kämpa för att ta oss igenom matcherna. Vi hade också svårt att få ihop lag. Det var sex-åtta spelare på träningarna och till matcher fick vi ringa in folk, säger Alva, 16 år och back.

– Vi har haft olika syn på vad vi vill som lag. I Kode vill vi vinna, vi har många dåliga förlorare. I Romelanda spelar de fotboll för att det är kul. Fast det är en bra stämning generellt i laget och i omklädningsrummet, säger Johanna.

Nu när Kode och Romelanda är ett, vilka är era rivaler?

– Kongahälla/KFF är störst, sedan Ytterby, slår Johanna fast.

Fredag 8 april väntar Torslanda hemma i premiären. Tjejerna anar vad som väntar.

– Det blir en tuff match. Det vet vi redan nu …

Kode IF/Romelanda UF

Division 3B dam

Hemmaplan: Varannan match på Lunnevi i Kode, varannan på Romevi i Diseröd.

Dräkter: Gula tröjor, svarta byxor, gula strumpor.

Tränare: Viktor Duvald Karlsson.

Nya spelare: Isabelle Johansson (IFK Valla), Julia Johansson (Edet Göta).

Förluster: Karin Svensson (studier utomlands), Malin Ahdrian (studier utomlands) Alma Carlund (Häcken U19), Filippa Wilén (Qviding).

Placering 2021: Kode slutade 6:a i division 3B, Romelanda 11:a och näst sist i division 4 Göteborg.

Målsättning 2022: ”Att behålla så många spelare som möjligt och bygga långsiktigt. Först efter ett par matcher får vi veta var vi står”säger Viktor Duvald Karlsson.

Premiärmatcher: Torslanda (hemma 8 april), Floda (borta 18 april).

LÄS MER:Tre lag – tre kliv på ålderstrappan

LÄS MER:Kompisarna möts som rivaler – så vill Romelanda och Kode spela 2022

ANNONS