Hällelöparen Meraf Bahta från Kungälv vann under lördagen finalen på 1 500 meter i samband med SM i friidrott i Borås. Hon tog därmed sitt andra SM-guld på distansen.
Hällelöparen Meraf Bahta från Kungälv vann under lördagen finalen på 1 500 meter i samband med SM i friidrott i Borås. Hon tog därmed sitt andra SM-guld på distansen. Bild: DANIEL STILLER

Meraf Bahta vann SM-guld på 1 500: ”Det är kul att kunna fajtas”

Hällelöparen Meraf Bahta infriade förhandstipsen och vann på lördagen finalen på 1 500 meter i samband med SM i friidrott som avgörs på Ryavallen i Borås.

ANNONS
|

De svenska mästerskapen i friidrott pågår under tre dagar med start i fredags.

Under lördagseftermiddagen avgjordes finalen på 1 500 meter för damer. Dit hade Meraf tagit sig som en av fyra i det första försöket av två, ett lopp som hon för övrigt vann.

I finalen fick hon tiden 4.30,35 vilket var 15 hundradelar snabbare än tvåan Hanna Hermansson från Turebergs FK som i sin tur var före trean, Hannas klubbkamrat Yolanda Ngarambe.

Hård blåst och kallt

– Det var ett bra lopp. Det började väldigt långsamt men det slutade snabbare, säger Meraf.

– Upploppet började egentligen när det var 700 meter kvar och då var Yolanda med. Då var hon tvåa. På de sista 100 meterna var det hård blåst plus att det var kallt. Det var väldigt jobbigt, säger hon.

ANNONS

– Men det är alltid kul att vinna!

”Kul att kunna fajtas”

Meraf Bahta har samlat på sig en stor medaljskörd. Det har blivit sammanlagt 15 SM-guld plus ett SM-silver utomhus samt fyra SM-guld inomhus. På 1 500 meter tog hon SM-guld år 2017.

– Den gången sprang jag snabbare men idag var det kul att kunna fajtas under det sista varvet, säger Meraf.

– Då känner man mer att det är en tävling – det är inte så kul att komma fram ensam i mål, säger hon.

Lördagens vinnartid på 4.30,35 ska sättas i relation till att hennes personbästa på distansen är 4.00,49 som hon satte i samband med tävlingar i Bryssel för snart fyra år sedan den 1 september 2017.

Tävlar kanske på 5 000

Meraf var anmäld till 10 000 i fredags men kom aldrig till start. Hon är anmäld till 5 000 meter på söndag.

– Jag tänkte att det skulle bli för mycket att springa 10 000 meter också när jag dessutom skulle springa 1 500 meter idag, säger Meraf.

– Det finns kanske risk för skada plus att jag ska tävla i veckan som kommer och kanske i Finnkampen, säger hon.

Hon hade på lördagseftermiddagen inte bestämt sig för om hon skulle tävla på 5 000 meter på söndagen eller inte.

– Fast egentligen kan jag nog tävla – det blir som träning!

Lindh vann igen

Lovisa Lindh tog hem en favoritseger på 800 meter på tiden 4.05,00, 41 hundradelar före tvåan Sara Christiansson från Sävedalen. Hon lade sig först som två i loppet, men tog sedan över mot slutet.

Lovisa Lindh vann SM-guld på 800 meter.
Lovisa Lindh vann SM-guld på 800 meter. Bild: DANIEL STILLER

– Alltid kul att vinna SM. Jag var ganska stor favorit, men måste ändå springa om det och de som är med är bra. Det är inget jag kan ta ut i förskott. Jag sprang för att vinna, säger Lovisa Lindh.

Hon har gått vidare efter sommarens OS-nej från SOK.

– Det måste jag göra, jag kan inte sitta och älta det. Jag är inne i min tävlingsmood och ska avsluta säsongen. Det är Finnkampen till helgen och några lopp till. OS är inget jag fokuserar på nu. Det finns inget jag kan göra. Det var en diskussion mot SOK och hur de hanterar det. SOK får inte medhåll från någon i hela världen, menar Lovisa Lindh.

ANNONS