Jubel i Kungälv Hockey. Klart för alltvåan.
Jubel i Kungälv Hockey. Klart för alltvåan. Bild: Jonas Myrholm

Kungälv hockey nådde målet – klart för alltvåan

Det krävdes en KIK-seger till för att säkra platsen i alltvåan. Och den kom redan borta mot serietvåan Vänersborg.
– Det kan inte bli så mycket bättre, tycker Albin Berntsson, en av Kungälv hockeys lyckliga målskyttar.

|

Kungälv hade haft svårt mot topptrions lag fram till segern mot Bäcken, på tredje försöket lagen emellan. Mycket talade för att det skulle bli avgörande hemma mot Mölndal på söndag. Vänersborg på bortais är en svårt uppgift, särskilt som hemmalaget jagade seriesegern.

– Vi var laddade. Det var mycket att spela om och vi stod upp bra och jobbade i 60 minuter, säger Albin Berntsson.

I första perioden åkte Kungälv på tre utvisningar. Erik Tönder orsakade två av dem, den andra bara tre sekunder efter att han hade lämnat båset första gången.

KIK stod emot trots det numerära underläget och i slutminuten gav Oliver Gabay Kungälv ledningen.

Efter drygt halva matchen kom Vänersborgs kvittering, men en minut senare tog KIK tillbaka ledningen genom Albin Berntsson.

Kungälv var det bättre laget i tredje perioden, nu var det Vänersborg som drog på sig tvåminutare, och KIK hade ytterligare en puck inne, men det dömdes bort. Vänersborg hade fått två varningar vid en tekning och det gav en utvisning. Men det är upp tränaren att bestämma vem som ska sitta av två minuter. Hemmacoachen Peter Andersson hann inte skicka över sitt val av spelare till båset innan nedsläppet och målet direkt efter, därför protesterades det högt i Vänersborg. Därför ströks också målet, tiden backades och Dmitry Iskornev satte sig i båset i stället för tekaren. KIK surnade inte oväntat till rejält på det, men bara en kort stund

– Vi sköljde bort det och hanterade situationen bra, Vi låter inte det dra ner oss, det visar på styrkan vi har, säger Albin Berntsson.

Mot slutet tog Vänersborg ut målvakten, men i stället för att skapa tryck mot KIK-målet, så stod man på hälarna i egen zon och slarvade bort pucken flera gånger. Till slut hamnade den hos Gustav Martinson, som dödade matchen med 3–1 till Kungälv i öppen bur.

Matchen var juvelen i kronan för ett Kungälv som blivit allt starkare under november och december.

– Vi gjorde en bra prestation mot Grästorp senast också. Generellt har vi blivit starkare över en hel match. Det är 60 minuter där vi jobbar för varandra. Vi gör jobbet i varje byte.

Kungälv har teoretisk chans att bli tvåa om man vinner mot Mölndal på söndag och Vänersborg förlorar mot klara seriesegraren Grästorp. KIK behöver dessutom ta i kapp nio mål på Vänersborg. Men viktigast av allt: Kungälv får spela i alltvåan efter nyår. Det var en hel del år sedan det gick vägen.

– Vi har inte lyckats gå hela vägen så länge jag har varit med. Nu känns det otroligt skönt eftersom vi satte upp ett sådant mål och betar av det. Att lyckas som grupp är den bästa känslan. Nu ser vi fram emot resten, menar Albin Berntsson.

Målvakten Lucas Selindh, som lånats in från Frölundas J20 efter att Mathias Israelsson lämnat laget för spel i Polen, gjorde ännu en fin insats.

– En bra förstärkning, tycker Albin Berntsson, som önskar Israelsson all lycka i karriären.