Här är KP-sportens julklappar – hemvävt, återanvänt och gubbrockigt

Julen är inte som förr när Arne Weise och Bengt Feldreich tråkigt nog inte finns med oss längre. KP-tomten vill kompensera det en smula och tänker inte ta något sabbatsår, utan traditionsenligt dela ut sportredaktionens julklappar. Här kommer hårda och mjuka paket till Kungälvs-idrotten, men vi har i de svåra tiderna försökt leta mer i second hand-backar och bland hemvävt, samt i goda tankar och spännande upplevelser. Lite inslag av passerade Årets julklapp som vi trodde/hoppats att vi glömt blir det också.

ANNONS
|

Kungälv hockey: Ett coolt tilläggsnamn

Tiderna är kärva och då får vi se vad som kan återanvändas, återvinnas, lappas och lagas. Kungälv hockey tar vi med på ett retro-projekt tillbaka till 90-talet, då alla hockeylag skaffade sig grymmefräcka efternamn för att i mesta möjliga mån leva sig in NHL-drömmens månglartempel. Där inne dök det upp partyhöjare som Redhawks, Indians, Lobsters, Bills och Bulls, Stingers, Spoilers och Lars-Kristerz. Roligast var när Kållered SK tänkte till och landade med Icebears, swinglish för polar bears enligt pålitliga Google translate.
Kungälvs IK borde ha ett eget havsbaserat tillnamn: framtidens delikatess sjöpung. För att få en mer transatlantisk touch kör vi med det engelska Sevenpung. Seven ger ett intryck av att KIK är en man mer på isen, pung signalerar att det dessutom handlar om rediga karlakarlar. Ingen slår Kungälv hockey Sevenpungs i sin hemmaborg, den enda Oasen i världen med isbana.

Magnus Carlund, fotbollstränare: Schyssta villkor under bygget av multiarenan vid Yttern

Ytterby IS mångfilosofiske tränare Magnus Carlund ifrågasatte starkt och med rätta arbetsvillkoren för de byggarbetare som lockades/tvingades till Qatar för att färdigställa arenorna till fotbolls-VM med kampanjen ”Schyssta villkor – annars, nej tack”. Gästarbetarna jobbade enligt rapporterna med en deal snäppet bättre än gänget som byggde Keops pyramid. Internationella slavarbetarförbundet har tyvärr fortsatt att mycket göra ända in i vår tid, men fortfarande är det få med rätt makt och pengar som bryr sig.
Nu är VM över, ett stort antal kompetenta arenabyggare går arbetslösa – och i Kungälv ska vi bygga en stor arena vid Yttern. Värva hit några av arbetarna, erbjud schyssta villkor och ge Magnus Carlund en stor cred för idén. Logi finns på Fars hatt, men om det är bäst faciliteter i hotellet eller i själva fästningstornet med samma namn är i skrivandets stund oklart. Det är i alla fall bättre än fängelsehålorna utanför Doha. Lyssningstips: Låten Keops pyramid, ögonvittnesskildring från en som var med – Mikael Wiehe. Finns även tolkad av Thåström.

Kongahälla ridsällskap: Barn, brötig gubbrock med Neil Young & Crazy horse

Kongahälla ridsällskap har försökt att få till en ny anläggning i flera år. Ridhuset i Björkås ligger på eftertraktad mark för byggexploatering och blickarna har riktats mot Trankärr. Om du sysslar med hästhoppning är hinder en del av utmaningen, bara det håller sig inom lämplig höjd. KRS känner nog att de har fått ta sig över tillräckligt med hinder, särskilt bildliga sådana. För knappt ett år sedan upptäcktes kvicklera just där hästfolket hade hoppats på att bygga sin nya anläggning. Senast kvicklera var på tapeten i kommunen blev det åka av, i samband med det förödande raset i Lökeberg.
För att ryttarna ska komma till insikt om att det kunde ha varit värre (om det enda som återstod av föreningen var ett stall och en galen häst) får de lyssna till vinylvarianten av Barn (stall och lada på amerikanska, tomtens anm.) med produktive (bara under skrivandets stund kom två plattor till ur från hans lada), och evigt unge countryrockveteranen Neil Young och hans ständiga följeslagare Crazy horse. Det låter som livet självt: ömsom mjuka harmonier, ömsom elektrisk taggtråd. Det är också helt i linje KP-tomtens förkärlek för att sprida gubbrock över världen.

Gustav Hessfelt: Robotdammsugare

Den till ridsällskapet närstående Gustav Hessfelt är inskriven i Göteborgsfotbollens Hall of fame och basar som koordinator i IFK Göteborg. Med tanke omsättningen av tränare och spelare i den klubben låter det som mer än ett heltidsjobb. Han engagerad i styrelsen i nämnda Kongahälla ridsällskap, basar bokstavligen i partybandet No tjafs och har haft sin hjärnceller gnuggande i ett projekt med solceller.
Vi tycker att han åtminstone kan få slippa en syssla: att dammsuga. Robotdammsugare, Årets julklapp 2015, skulle snart vara i var lat mans hem, trodde man då. Det gick väl sådär med det, men här kommer i alla fall en hem till Hessfelts hus.

IK Kongahällas herrlag: Årets julklapp – startpaket till något hemstickat

”Det är ingen derbykänsla längre. Det är ingen vi känner igen i Kongahälla, eftersom ingen kommer därifrån”. Den syrliga kommentaren hördes från trakterna kring Yttern inför ett av säsongens derbyn och en viss sanning ligger i det. IK Kongahälla har inte direkt byggt sina lag genom att checka av om spelarna i fråga har tre generationer Kungälvsbor liggande på kyrkogården. En silly season har mer liknat en busstation i rusningstrafik där lika många går av som hoppar på. Till slut har det varit brist på bläck i klubbhusets pennor efter alla nya signaturer.
Nu är det slagsida åt Stenungsund, Tjörn och Orust i truppen, även om den innehåller några kexmatade tonåringar som ännu inte flyttat hemifrån. KP-tomten plockar fram Årets julklapp 2022: något hemstickat, fast de får sticka själva och stannar vid ett enkelt startpaket med två nystan från Kyrkans julmarknad. Och hur gick det för det stolt hemvävda Ytterby? De åkte ur trean och får nysta ihop en egen, ny segerkofta så gott det går.

Meraf Bahta, medel- och långdistanslöpare: Spikmatta

Det var ett smärtsamt år för löparen Meraf Bahta. Hon var i bättre form än på länge och inställd på att tävla i VM. Då kom smällen. Hälsenan var trasig och mästerskapen var bara att glömma. Vi vill att hon ska härdas för att härda ut löparsäsongen. I någon container för kasserade ”Årets julklappar” hittar vi, under ett hav av bakmaskiner från slutet av 80-talet, vid sidan av VR-glasögonen, ett fynd från 2009 års julrusch – en spikmatta. Ingen minns vad den skulle vara bra för, men det låter som något uppoffrande komma-ut-på-andra-sidan-mumbo-jumbo.
KP-tomten hoppas att Meraf Bahta piggas upp och kan förbereda sig inför löparåret 2023. Den som ska bli fin får lida pin är en gammal floskel som alltid går att återvinna.

Sarah Edsberger, långdistanslöpare: Leif Boorks överlevnadsläger

Löparen Sarah Edsberger från Marstrand har likt Meraf Bahta oturen att ständigt åka på skador och sjukdomar som ingen har bett om, allra minst hon själv. Brandkårens bästa Sarah har bekämpat det med rehab, nystarter och svart humor. Vi kan ha fel, men vår känsla är att det inte är någon mjäkig spavistelse insmord i en massa själsbefriande kladd som Sarah Edsberger behöver.
Med en omvittnat hög smärttröskel – just den tröskeln blev Årets julklapp 2018 till fotbollsspelare som verkade ha väldigt ont –anar vi att hon med öppna armar och spring i benen skulle kasta sig ut på ett överlevnadsläger. Det blir en strapats designad av hockeypatriarken Leif Boork, som på 80-talet skickade ut sina adepter i Djurgårdens IF på övningsvecka, där det ryktades om huggorm till frukost. Sarah skulle med liknande erfarenheter komma ut som en starkare och friskare idrottskvinna till säsongen 2023.

Johan Lindh: Råsaftcentrifug

Johan Lindh är löparpappan hela dagen som tar med sig sitt följe Kungälvslöparna på turer runt Fontin (den korta turen), Italien (medellånga turen) och New York (den jättelånga turen). Det ger friskuspoäng så det räcker för ett maraton eller tio. Vi vill spetsa den energidrycken lite till med Årets julklapp från 2013 – råsaftcentrifugen. Låter det jättekul till jul? Det var i alla fall extremt trendigt på den tiden att göra sina egna superjuicer på allt nyttigt som gick att få tag på eller som ingen annan trodde gick att dricka.
Johan får chansen att sätta igång en revival och blanda ett eget raketbränsle efter bästa förmåga.

Missnöjda supportrar: Att resa sig upp och gå, av Stig Claesson eller Victoria Silvstedt

Det händer faktiskt att ens hjärtas lag slutar slå sina motståndare. Det har hänt IFK Kungälv, KS bandy, IBK Kungälv, Ytterby IS, Kungälv hockey, Kungälvs HK, IK Kongahälla … ja, alla som har beträtt en idrottsplan i Kungälvs kommun har någon gång gjort sina anhängare besvikna. En del har svarat med burop från läktarhåll, men oftast inte, och destruktiva tankar som att vilja ge motståndarfans på nöten är inte särskilt vanligt i våra divisioner. Vad sägs om en god bok för att tackla negativa loserkänslor? American psycho av Bret Easton Ellis dök först upp på KP-tomtens lista, men den är på tok för blodig och destruktiv. Brott och straff? Bra litteratur, men för lång och i dessa dagar för rysk.
Titeln Att resa sig upp och gå, passar bättre och det man borde göra drabbad av läktarilska. Sedan är det upp till givaren att välja om författaren ska vara vardagsskildraren Stig Claesson eller glamourdrottningen och modellen Victoria Silvstedt.

ANNONS