Femte raka segern - Kungälv ångar på i toppen av tabellen

Vinst senast borta mot Lindesberg, då utan tränaren Pontus Ward Wiklund. Nu var han tillbaka när Kungälv tog emot samma lag på hemmaplan. I Mimershallen visar hemmalaget att målformen är i topp, och ligger i och med vinsten kvar på toppen av tabellen.

|

Under lördagen vände serien för Kungälvs handbollsherrar och för andra matchen i rad väntade Lindesberg. Denna gång på hemmaplan. De båda lagen möttes senast förra söndagen där Kungälv gick vinnande ur kampen med hela sju måls skillnad. Annorlunda för dagen var att tränare Pontus Ward Wiklund var tillbaka från sin roll som videoanalytiker i svenska landslaget under VM.

Trots att tränaren var tillbaka så var det nästjumbon Lindesberg som öppnade starkast och hade en två-måls ledning efter dryga tio minuter spelade. Kungälv hade det svårt att hålla tätt bakåt. Detta trots flera fina räddningar från målvakten David Larsson.

Det skulle dröja fram tills fem minuter före halvtid innan Kungälv kunde återta ledningen. Mest på grund utav flertalet tekniska fel från Lindesbergs sida. Hemmalaget kunde sedan hålla i ledningen och gå till halvtid med en tre-måls ledning, 15-12.

Kungälv hittade tillbaka i matchen

I andra halvlek lade Kungälv in en ny växel och ångade på redan från början. Henrik Rhåsson bjöd på handbollsgodis med snygga inspel till sin linjekollega Jonathan Wikman, samt skaffade fram straff för laget. Efter fyra snabba mål tvingade man Lindesberg till time-out redan sex minuter in i halvleken. Efter det gick luften ur bortalaget och Kungälv visade varför man är ett av topplagen i årets säsong av Allsvenskan. Wiklunds lag öste in mål i andra halvlek, mycket tack vare ett starkt kontringsspel, och kunde ro i land två viktiga poäng i toppstriden med slutresultatet 32–23.

Dubbla uppdrag har haft sina utmaningar

Tränaren Pontus Ward Wiklund har den senaste tiden befunnit sig i Spanien och agerat videoanalytiker för Sveriges damlandslag i VM. Dagens match mot Lindesberg är den första sedan hemkomsten, och han berättar att det inte varit helt enkelt att utföra två tränarjobb samtidigt.

– Det har varit nervigt och inte kunna vara med hemma även om man haft dom på luren, och det har också varit tufft att vara borta gruppmässigt. Så det känns extra skönt att komma hem och vinna, säger Pontus Ward Wiklund.

Han berättar vidare att det är speciellt att jobba under ett mästerskap, mycket på grund av att man bor isolerat. Sveriges VM resa tog slut i kvartsfinalen mot Frankrike och tränaren ger sin bild av förlusten.

– Det är extremt jobbigt att förlora, särskilt när man lever i en bubbla hela tiden, så det blir rätt tomt när man reser hem.

Pontus Ward Wiklund tillbaka på Kungälvs bänk
Pontus Ward Wiklund tillbaka på Kungälvs bänk Bild: Linus Olsson

När det kommer till Kungälvs insats i dagens match är han i slutändan nöjd med vinst, men med blandade känslor kring matchen. Den svaga starten är en av detaljerna som behöver jobbas extra med.

– Jag tycker att dom får bra utdelning på det som dom är bra på, och vi är inte riktigt där. Däremot tycker jag att vi jobbar oss bra in i matchen. Sen får vi lite mer energi i halvtidsvilan och rycker ganska tidigt i andra halvlek, säger Pontus Ward Wiklund.

Samtidigt ligger Amo HK och Skånela hack i häl och har inte gett upp greppet om serievinsten. Wiklund ger sin bild på hur man ska dra i från i toppstriden.

– Vi kan inte göra mer än att prestera det som vi vill göra, och sen får vi hoppas att de andra lagen inte gör det. Däremot kommer bottenlagen vara svåra framöver när de spelar med kniven mot strupen, och måste hålla sig kvar i serien. Därför måste vi spela bättre än vi gör idag, säger han.

Framöver väntar flera lag i bottenskiktet med Rimbo i nästa match och efter ett kortare uppehåll, Kärra på hemmaplan.

– Det är alltid lurigt att spela i mellandagarna då det brukar vara mycket publik och Rimbo har sin arena där dom har bra stöd. Sen är det ett litet uppehåll så där är det viktigt att vi tar hand om kropparna och bygger upp oss, säger tränare Pontus Ward Wiklund.

Kungälv har nu 22 poäng och leder serien med laget Amo två poäng bakom. Dock har Amo HK en match mindre spelad. I nästa match väntar Rimbo borta den 27 december.

Handboll Allsvenskan

Kungälvs HK – LIF Lindesberg 32–23 (15–12)

Mål: Emil Bramming 7, Simon Örtelind 6, Emil Lennartsson 5, Hannes Rybo 4, Simon Thorbjörnsson 4, Henrik Rhåsson 3, Jonathan Wikman 2, Sebastian Wiik 1

Bra: David Larsson, Henrik Rhåsson, Simon Örtelind, Emil Bramming