Efter två raka förluster – Kungälvs HK vann mot AIK

Förlusttrenden för Kungälvs herrar i Handbollsallsvenskan är bruten. Laget slog under lördagen jumbon AIK ganska bekvämt – 33–29 skrevs resultatet till. Nu väntar tuffare motstånd.

|

Det blev två veckors uppehåll efter Kungälvs herrar senaste match mot HF Karlskrona. Matchen som skulle spelas förra helgen blev uppskjuten och Kungälv fick därmed en vecka extra att slipa på sitt spel. Under lördagen spelade så KHK igen och denna gång mot jumbon och nykomlingen AIK.

Första kvarten i början på matchen var jämn. Lagen turades om att ta ledningen och sedan tappa den igen. Mycket på grund av slarv i offensiven från hemmalaget. Men så drygt 20 minuter in i halvleken lossnar det för Kungälv och laget lyckas göra fyra obesvarade mål på gästande AIK. Defensivt sett gör KHK sin bästa halvlek denna säsongen i Allsvenskan och kan gå till vila med ställningen 15–11.

Även i andra halvlek lyckas hemmalaget trycka på framåt och göra mycket mål, men defensivt släpper Kungälv in AIK i matchen. Det blev inte den förkrossande vinst det ett tag såg ut att kunna bli, men två poäng in på konton för Kungälvs herrar.

”Vi har fått tid att rensa skallen”

Henrik Rhåsson var en av de mer tongivande spelarna både fram och bak för Kungälvs del. Han tror att de defensiva framgångarna i första halvlek är något som nu äntligen växt fram.

– Vi håller oss till våra avtal bakåt. Vi litar på att Fredrik Landin tar de lägen som vi ska släppa och det gör han. Sen gör han många fina räddningar utöver det också, men vi håller oss till den planen som vi jobbat fram, säger Henrik Rhåsson.

Henrik Rhåsson i matchen mot AIK
Henrik Rhåsson i matchen mot AIK Bild: Linus Olsson

Tekniska fel är något som ofta sätter käppar i hjulet för Kungälv, som vanligtvis brukar ha mer fart än sitt motstånd. Men enligt Henrik Rhåsson är det något som de är väl medvetna om och något det ständigt jobbar på. Den extra veckans uppehåll har gjort gott för laget på den punkten.

– Vi har fått tid att rensa skallen lite grand, men också finslipa lite på detaljer vilket har varit nyttigt, säger han.

I nästa match väntar Amo borta den 30 oktober. Amo som blivit lite av en antagonist för Kungälvs HK. Lagen har följt varandra tätt i spåren de senaste åren, med kvalchanser uppåt till handbollsligan men där inget av lagen lyckats nå hela vägen. En match som Henrik Rhåsson och resten av laget ser mycket fram emot.

– Det är skitkul att åka ner och spela i grytan. Det är få matchen som är roligare att spela och framförallt om man får med sig två poäng. Nyckeln blir att vi får styra tempot och att vi är mer noggranna, säger Henrik Rhåsson, femmålsskytt i dagens match.

Handboll

Herrallsvenskan

Kungälvs HK–AIK 33–29 (15–11)

Mål: Emil Lennartsson 7, Isak Hane 7, Hannes Rybo 6, Henrik Rhåsson 5, Tobias Johansson 4, Alexander Regen 3, Birk Larsson