Marika Nurkkala Hyttel har skapat namninsamling för att minska smittspridning av covid-19 i skolan. Foto: Gettys images/ Privat
Marika Nurkkala Hyttel har skapat namninsamling för att minska smittspridning av covid-19 i skolan. Foto: Gettys images/ Privat Bild: -

Vill stänga skolan

Marika Nurkkala Hyttel från Vävra vill få utbildningsministern att svara på en riksfråga: "Ska vi sända barn till skolan med risk för svår sjukdom?" Nu har hon startat en namninsamling.

ANNONS
|

Marika Nurkkala Hyttel från Vävra vill att Sverige och Kungälvs kommun stänger skolorna i en månad för att få ner spridningen ytterligare. Nu har hon startat en namninsamling på skrivunder.com, som riktar sig direkt till utbildningsminister Anna Ekström.

– Jag ställde frågan som den är ställd i namninsamlingen till Anna Ekström, dels på hennes facebooksida och i mejl till utbildningsdepartementet. Jag har också mejlat socialdepartementet, statsrådsberedningen och Folkhälsomyndigheten, ingenstans har jag fått svar. Och jag har ställt frågan upprepade gånger under en längre tid, säger hon.

Även om detta är en svår fråga borde de åtminstone återkomma med att de inte kan svara, tycker Marika Nurkkala Hyttel. Hon har tidigare ställt andra frågor och fått svar. 

ANNONS

– Det gör mig upprörd, för de tystar ner något som faktiskt är rätt angeläget. Man har ju i Sverige mål om noll antal döda i trafiken, man friskriver inte kortison hur som helst med mera, men här tycker jag man bortser ifrån de barn som faktiskt har drabbats.

För egen del är Marika Nurkkala Hyttel hemma med bebis och familjens fyraåring sedan drygt ett år. 18-åringen i familjen pluggar än så länge på distans på Mimers, men snart väntar när-undervsining.

– Hans situation oroar mig jättemycket. Det är så det hela har börjat, men det är också en viktig och övergripande principfråga. Jag har grottat ner mig i barn som blivit allvarligt sjuka, bland annat i England, och man kan inte lämna de sidorna oberörda. Det som också gör mig lite upprörd är att läkare gått ut och sagt att det ”inte är så många som drabbas illa”. De ser bara siffror och har inte tagit del av långtidssjuka barn.

Regeringen borde lyssna på experter och ta del av andra länders erfarenheter i större utsträckning, tycker Marika Nurkkala Hyttel. Hon vill att regeringen följer infektionsläkare Björn Olsens förslag på skolstängning upp till en månad, och att munskydd därefter blir obligatoriskt.

– Det skulle inte skada att myndighetspersoner ställs mot väggen. Det är hemskt att skicka barn till skolor med oron att ens eget barn far illa. Den oron är det många som delar med mig.

Än så länge har 78 personer skrivit på namninsamlingen. Marika Nurkkala Hyttel hoppas på fler.

– Om dryga 70 personer skrivit på så är det ändå en grupp människor som vill ha svar. Ju fler desto bättre. Sedan finns det föräldrar som inte vill ha sina barn hemma, men det måste vara den medicinska biten som styr. Frågan måste hanteras utifrån arbetsmiljölagen (även för barn) samt utifrån smittskyddslagen utan som Stefan Löfven säger så handlar det om folks hälsa.

Christina Wagner

redaktion@kungalvsposten.se

ANNONS