Butikschefen Malinda Hermansson är med och packar matkassar till dem som har det tufft.
Butikschefen Malinda Hermansson är med och packar matkassar till dem som har det tufft. Bild: Mathias Pernheim

Välgörenhet i Kareby - matkassar till jul för de som behöver

Alla ska kunna ha en fin och stämningsfull jul. Det är butiksägaren Camilla Gillholms motto. Tack vare hennes generösa kunder på Tempo i Kareby kan de som har det tufft ekonomiskt ändå duka upp ett festligt julbord.

ANNONS

Camilla Gillhom äger och driver matbutiken Tempo i Kareby. Tidigare jular har hon samarbetat med Romelanda pastorat och samlat in julmat till de som lever under tuffa ekonomiska omständigheter. Nu samarbetar butiken enbart med Kareby församling och driver en matinsamling där kunderna bidrar genom att köpa extra varor som de skänker till insamlingen.

Både barnfamiljer och singelhushåll behöver hjälp

– Under hela december har vi listor i butiken med mat som vi har behov av. Kunderna köper varor som de sedan lägger i en kyldisk när de handlat klart. Vi gör listorna utifrån vad som brukar finnas på ett julbord och vad vi tror att de som får matkassarna skulle tycka extra mycket om och som är roligt att få, sådant som de inte har råd att köpa. Vi vet till exempel hur många de är och om det finns barn i hushållen, då plockar vi ihop varor utifrån det, säger Camilla Gillholm.

ANNONS
Butiksägaren Camilla Gillholm vill att alla i Kareby ska ha en fin och stämningsfull jul och kunna äta gott.
Butiksägaren Camilla Gillholm vill att alla i Kareby ska ha en fin och stämningsfull jul och kunna äta gott. Bild: Frida Ekborg

Välgörenhetsarbetet riktar sig till boende i Kareby. De flesta är barnfamiljer men några singelhushåll finns också med bland de som behöver hjälp. Idag är det mellan 10 och 20 hushåll i Kareby som har det extra svårt runt jul och behöver hjälp med att få mat på bordet.

”Våra kunder kan känna sig säkra på att maten går till dem som behöver den”

– Det här är en så bra grej. Jag tror att många känner sig nog mer bekväma med att skänka mat istället för pengar. Här vet man att maten kommer fram. Vi är väldigt noga med att dela med oss på Facebook och Instagram om vad vi gör och visar när vi packar matkassarna. Våra kunder kan känna sig säkra på att maten går till dem som behöver den.

I säckarna lägger generösa kunder varor som de skänker till insamlingen. Malinda Hermansson kololar vad som fins och vad det behövs mer av.

Fram till den 20 december kan den som handlar på Tempo i Kareby köpa lite extra mat och dela med sig av. De varor som saknas när tiden runnit ut står butiken för. I kassarna finns också extra julgåvor till barnen och en julhälsning från butiken för att ge det en mer personlig prägel. Redan nu har kyldisken fyllts på med varor som kunder har skänkt och många som handlar passar på att gå ett extra varv i butiken när de ser listorna på vilken mat som behövs. Camilla vet att maten gör skillnad för dem som inget har.

Många generösa i Kareby

– Diakonerna har berättat att det här det finaste de gör på hela året. De möts av så mycket glädje och glädjetårar när de lämnar maten.

För Camilla känns det fint att så många generösa Karebybor ställer upp och bidrar med mat. Och hon tycker också att det känns fint att medverka till att människor i området som vrider och vänder på slantarna i vanliga fall kan få njuta av god mat till jul utan att tänka på vad det kostar.

– Vi brinner för Kareby och bygden. Vi vill ju att alla som bor här ska ha en fin och stämningsfull jul och ha samma mat på julbordet som alla andra.

ANNONS