Vad har hänt med Adolf Tells vapensamling

För många år sedan fanns en vapensamling på hotell Fars Hatt som tillhörde byggmästare Adolf Tell som kom till Kungälv 1929. Men sedan i början av 1970-talet är okänt när den försvann från hotell Fars Hatt. Nu vill Elisabeth Bülow ha Kungälvsbornas hjälp med att hitta den.

ANNONS
|

Elisabeth Bülow, medlem i Bohusläns guider, och lokalguide i Kungälv och som bland annat känner till historierna kring hotell Fars Hatt, lade för några dagar sedan ut ett inlägg på Facebook där hon efterlyste information om var Adolf Tells vapensamling kan ha tagit vägen.

Vapensamlingen ska, vad hon vet, senast ha funnits och visats upp det rum som numera heter Mors mössa, tidigare Vapenrummet. Men sedan början av 1970-talet är den spårlöst borta.

– Jag tycker det är konstigt, någon måste känna till vad som hänt med den, säger Elisabeth Bülow, med eftertryck.

230 antika vapen

Hon berättar att byggmästare Adolf Tell kom till Kungälv 1929 och bosatte sig på Östra gatan i Kungälv. När han dog 1955 deponerade hans änka Karin hans vapensamling, som ska ha bestått av vapen från 1600-, 1700- och 1800-talen, totalt cirka 230 vapen, till Uddevalla museum, det som i dag är Bohusläns museum.

ANNONS

– Men efter att Stadskällaren brann 1956 lät källarmästare Bertil Ekman, som då drev Stadskällaren, bygga upp en ny anläggning som blev Fars Hatt. Sedan dess har hotellet byggts om och till och Bertil Ekman ville komma med nyheter på hotellet, säger Elisabeth Bülow.

Elisabeth Bülow, Bohusläns guider, i Älvsalen på Hotell Fars Hatt i Kungälv.
Elisabeth Bülow, Bohusläns guider, i Älvsalen på Hotell Fars Hatt i Kungälv. Bild: Catrin Hansson

Så av någon okänd anledning krävde Adolf Tells änka Karin tillbaka vapensamlingen från Uddevalla museum och så kom den att placeras på Fars Hatt i glasmontrar i dåvarande Vapenrummet.

– Där fanns den ett antal år och vem som helst kunde komma in och titta på vapnen, säger Elisabeth Bülow.

”Spårlöst borta”

Detta ska ha varit 1962, men sedan någon gång runt 1973–74 är det ingen som tycks veta vart samlingen tagit vägen.

– Nu är den spårlöst borta. Den ansågs vara en av Bohusläns finaste vapensamlingar.

LÄS MER:”Minns åren på Fars hatt med glädje”

Elisabeth Bülow berättar att hon varit i kontakt med flera namnkunniga personer för att försöka ta reda på vart den tagit vägen, men hittills har hon gått bet.

– Jag har varit i kontakt med flera ganska kända personer i Sverige som handlar med antika vapen. Och då fått veta att att den kan ha sålts men det är ingen som vet.

Kontaktat Antikrundans vapenexpert

Hon har även bläddrat igenom ett antal gamla Kungälvs-Posten på biblioteket för att se om det stått något skrivet, men det är ett tidsödande arbete och än så länge har hon bara hunnit till 1970.

– Det kanske finns andra sätt men jag är för okunnig för att veta hur jag ska gå till väga eller var jag ska leta, säger hon.

LÄS MER:Tio bitar av Fars Hatt i bilder

LÄS MER:45 minuters guidning räcker inte för Fars Hatts rika historia

En av anledningarna till att hon hittat rätt mycket ändå är för att Bertil Ekmans yngsta dotter Katarina Ekman hjälpt henne.

– Hon har försett mig med tidningsurklipp och det är mycket tack vara henne jag har kunnat gå vidare.

Hon har även kontaktat Max Sjöberg, expert på antika vapen och regelbunden expert i Antikrundan. Han har även en auktionsfirma i Stockholm.

– Han säger att han kan ha stött på vapnen då och då, och då har det sagts att vapnen ska komma från den Tellska samlingen.

LÄS MER:Carina vänder blad – efter 47 år på Fars Hatt

LÄS MER:Bo Wärff föddes i ett rum på Fars hatt 1925

Men det är ingen som säkert kan säga något om var vapnen finns i dag.

Ingen släkt som kan berätta

Adolf och Karin Tell var barnlösa. Och det finns inga släktingar i livet som sitter inne på något svar.

– Jag har en släkting som är duktig släktforskare och han har kommit fram till att äktenskapet var barnlöst men att det finns en brorson som jag har haft skriftlig kontakt med. Men inte heller han känner till vad som hänt samlingen.

Nu efterlyser Elisabeth Bülow information om vapensamlingen och vädjar till den som skulle kunna veta att höra av sig.

– Jag har lagt ner stor energi och möda på målningarna i Fars Hatt och skulle så gärna veta något om vapnen så jag kan skriva något om alltsammans. Jag vill hitta så mycket jag kan hitta, för jag tror att det är intressant för människor i Kungälv att veta. Det här är en del av Fars Hatts historia som skulle vara rolig att få berätta för Kungälvsborna, säger Elisabeth Bülow.

ANNONS