Kommunen har ännu inte funderat ut vad man ska ha huset på Fästningsholmen till. Ann H Haraldsson, VD för Södra Bohuslän turism, hoppas på en fortsättning med vandrarhem och camping på Fästningsholmen. Bild: Kristian Johansson/Ronny B Nilsson
Kommunen har ännu inte funderat ut vad man ska ha huset på Fästningsholmen till. Ann H Haraldsson, VD för Södra Bohuslän turism, hoppas på en fortsättning med vandrarhem och camping på Fästningsholmen. Bild: Kristian Johansson/Ronny B Nilsson

Turistchefen: ”Vi behöver fler boenden i Kungälv”

Flera aktörer har anmält intresse för att driva verksamheten i gästgiveriet på Fästningsholmen vidare, men kommunen har ännu inte bestämt hur man vill använda fastigheten.
– Vi kommer att ta beslut inom kort, säger fastighetscontroller Håkan Wallentin.

ANNONS

Det var i början av januari som bolaget bakom Kongelfs gästgifveri gick i konkurs. Konkursförvaltaren och kommunen, som är hyresvärd, har sedan dess fått in flera intresseanmälningar från aktörer som är villiga att fortsätta verksamheten i lokalerna. Men konkursförvaltaren måste invänta besked från kommunen om hur man vill använda fastigheten i framtiden.

– Inom kort kommer vi att ta ett beslut som vi kommer att förmedla till konkursförvaltaren, säger Håkan Wallentin.

Han har tidigare uppgett att det kan bli en fortsättning som vandrarhem, en annan verksamhet eller att kommunen vill ha någon egen verksamhet i lokalerna.

Hur länge är inom kort?

ANNONS

– Inom en vecka borde vi veta mer.

Beroende på vad som ska hända med fastigheten kan det bli så att politikerna får ta ställning.

– Vi har inte fått någon information om det än, så jag vet inte så mycket. Men jag tycker att det ska vara en verksamhet där som är bra för hela samhället. Det ska vara något som är bärkraftigt, så vi inte tar en stor risk med det. Nu har vi precis förlorat en hel del pengar där och vi vill inte ta risker för kommuninvånarnas pengar, säger Anders Holmensköld (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

Är det viktigt att ha verksamheter som vandrarhem och camping i Kungälv?

– Det är bra att det finns boendeanläggningar, vi har inte så mycket sådant annars i vår kommun.

Ann H Haraldsson, VD för Södra Bohuslän turism, hoppas på en fortsättning med vandrarhem och camping på Fästningsholmen.

– Boenden är generellt väldigt viktigt att ha, och även ett utbud av boenden i olika prisklasser. Det finns få boenden i Kungälv. Nu är Fars Hatt på gång igen, men det behövs fler. Så jag hoppas verkligen att det blir en fortsättning i någon form, säger hon.

Hur är efterfrågan på vandrarhem och camping?

– Camping är det stor efterfrågan på. Det finns ju en campingplats på Marstrand, men annars är det ingen mer i Kungälv nu. Just under pandemin har vandrarhemmen gått ner lite, kanske för att man kommer lite tätare inpå varandra på vissa av dem.

Ann H Haraldsson - VD på Södra Bohuslän Turism och marknadsooordinator Bohuslän på Turistrådet Västsverige
Ann H Haraldsson - VD på Södra Bohuslän Turism och marknadsooordinator Bohuslän på Turistrådet Västsverige Bild: Ronny B Nilsson
ANNONS