Större område med fornlämningar hittat vid Yttern

Ett 15-tal gravar, troligtvis från bronsåldern och järnåldern, har hittats på arenaområdet vid Yttern. Nya utgrävningar visar att det finns fler fornlämningar än man tidigare trott.
– Vi visste ju att det var någonting här, men det har blivit mer omfattande, säger Johan Peterson, arkeolog och projektledare på Bohusläns museum.

ANNONS
|

Vid en utgrävning utförd under de två sista veckorna i maj upptäckte arkeologerna flera större stensättningar som man tror är gravar från bronsåldern och en grav från järnåldern.

– Vi har hittat åtminstone 15 gravar, gissar vi på. Vi har inte fått fram alla i sin helhet och kan därför inte säga om alla är gravar eller inte. Nu försöker vi ta reda på omfattningen av detta. Vi gissar att det finns fler gravar, säger Johan Peterson.

Bohusläns museum har tidigare varit på plats och gjort en första utredning av marken, men då grävde man på andra ställen och missade fynden som man hittat nu.

ANNONS

– Eftersom man gör så små insatser vid en utredning så hade man helt enkelt lyckats pricka ytan mellan de här gravarna som vi nu har hittat, säger Johan Peterson.

För att hitta de ”nya” gravarna började man att kolla på formationer i landskapet, för att sedan gräva med en grävmaskin i marken runtom där man misstänkte att det kunde finnas något.

När man väl öppnade upp marken kunde man urskilja stensättningar. Vissa med tydliga formationer, andra inte lika tydliga.

– Vi har en som är jättefin, och det är den vi tror är från järnåldern. Det var längesedan jag fick se en sån fin stensättning, den är väldigt välbevarad. Men vi vet ännu inte helt säkert vilken tidsålder det rör sig om. Ett par hundra meter västerut så har vi några andra gravar som är daterade till bronsålder, så mycket tyder på att de här gravarna skulle kunna vara det också. Då pratar vi någonstans omkring 1500 år före Kristus, säger Johan Peterson.

Analyser av bland annat kolrester ska skickas in och genom dem ska man kunna få fram en mer säker datering, men det kan ta månader att få svar. Under tiden kommer man att dokumentera det man fått fram, göra en avslutande utgrävning och skicka in till länsstyrelsen, som sedan avgör hur man går vidare i ärendet.

– Länsstyrelsen bestämmer om man överhuvudtaget får göra åverkan på gravfältet sen. Får man det så får kommunen ta ställning till om det nu är värt kostnaden att ta bort dem för att bygga, men länsstyrelsen skulle också kunna säga att det är så mycket fornlämningar i området att man inte får bygga alls här, säger Johan Peterson.

Enligt Rickard Holmgren, projektledare för Arenaprojektet, så har man inte fått några indikationer på att planerna i nuläget kommer att ändras.

– Vi har en dialog med länsstyrelsen och Bohusläns museum och det är där vi är nu. Vi har fått höra att det var lite mer omfattande än vad de hade räknat med, och Bohusläns museum har gett oss en åtgärdsplan som innebär att de behöver vara vid utgrävningarna lite mer och att det tar några dagar till att utföra dem. Men det är egentligen ingenting som påverkar arenabygget något nämnvärt. Sedan får vi se om länsstyrelsen har någon annan åsikt, i så fall får vi hantera det då.

Vad händer med arenabygget om det skulle bli så?

– Då får man omarbeta detaljplaneförslaget och hantera en plan B och en plan C. Fornlämningarna finns ju inte i närheten av i hela området, utan bara en viss del. Och då får man kanske ta bort någon byggnad i detaljplanen, om det skulle bli aktuellt. Vi förhåller oss till det vi vet nu.

Kungälvs kommun tittar också på om det skulle finnas möjlighet att bevara delar av fornlämningarna, beroende på vad man hittar och var de ligger, antingen som en del av miljön eller att man sätter det på display inomhus.

– Vi tittar också på om det finns något av detta som är av värde och spännande att bevara och som kanske till och med kan bli en del av arenaområdet. Det är lite fräckt tycker jag, om man kan göra det. Vi hoppas kunna hitta något som man kan ha med i gestaltningen av området, säger Rickard Holmgren.

Så det här försenar inte tidsplanen?

– Än så länge har ingenting förändrats i tidsplanen. Vi satsar på att detaljplanen ska vara kvar vid årsskiftet 2022/2023, sedan får byggnationerna påbörjas efter det. Men vi påbörjar ingen byggnad förrän detaljplanen är klar. Efter sommaren ska vi börja ta fram riktningar för byggnaderna, säger Rickard Holmgren.

LÄS MER: Arenabygget kliver in i nytt skede – kan bli byggstart 2023

LÄS MER: Så vill kommunen lösa trafiken kring nya arenaområdet

ANNONS