Inspektionen för vård och omsorg.
En avdelning på ett ungdomshem i Kungälv ska stängas ner efter beslut från Ivo. Bilden är en genrebild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Avdelning på ungdomshem i Kungälv stängs ner

Ivo har beslutat att stänga ner en avdelning på ett av Sis ungdomshem i Kungälv då personalen bland annat ska ha använt obefogat våld. Sju ungdomar påverkas av nedstängningen och ska omplaceras.
– Vi har redan satt igång ett intensivt arbete, säger Sis pressekreterare Ulf Mossberg.

ANNONS
|

En låsbar akut- och utredningsavdelning på ett ungdomshem i Kungälv som tillhör Statens institutionsstyrelse (Sis) ska stängas efter ett beslut från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som kom igår, vilket SVT Nyheter Väst var först med att rapportera om.

Enligt beslutet ska personalen på avdelningen bland annat ha använt obefogat våld.

– Det är självklart att man ska kunna känna sig trygg och bemötas på ett respektfullt sätt, säger Ulf Mossberg, pressekreterare vid Sis.

”Har utövat våld där det har varit oförsvarligt”

Sju pojkar mellan 12 och 16 år påverkas av nedstängningen, och Sis arbetar nu i samråd med Socialtjänsten för att hitta platser åt dem på andra ungdomshem.

ANNONS

– De måste omplaceras, antingen till andra avdelningar eller till andra ungdomshem.

Enligt Ulf Mossberg är det inte ovanligt att ungdomar på låsbara avdelningar är utagerande, och Sis personal kan med lagstöd agera fysiskt för att bland annat förhindra bråk.

– Men det ursäktar ingenting. Ivo slår hårt på att man har utövat våld där det har varit oförsvarligt, och det får inte förekomma, säger han och fortsätter:

– De flesta situationerna ska lösas utan något som helst våld.

Har haft kännedom om situationen sedan tidigare

Ledningen på institutionen ska även sedan tidigare ha fått uppgifter om att det har förekommit missförhållanden på avdelningen.

– I ett sånt fall har vi själva anmält enligt Lex Sarah, och en händelse har även polisanmälts, säger Ulf Mossberg.

Och man håller därför på att ta fram en åtgärdsplan.

– Vi har redan satt igång ett intensivt arbete. I detalj vet jag inte exakt vad som ska göras, men allting ska kartläggas och vi får hör med de ungdomarna som har bott på den här avdelningen och granska det här ännu mer noggrant.

Enligt beslutet ska avdelningen ha avvecklats innan den 27 oktober, och innan den kan öppnas igen måste man ha vidtagit trygghetsskapande åtgärder.

– Det är en mängd åtgärder som vi måste genomföra och det måste ske skyndsamt, men det måste också ske med stor omsorg, säger Ulf Mossberg.

ANNONS