Samlingspunkten för ukrainska flyktingar hotas av nedläggning

Gratisbutiken på Västra gatan har blivit en samlingsplats för flyktingar från Ukraina. Nu kräver fastighetsbolaget Sigillet ersättning för lokalen och den viktiga verksamheten är därmed hotad.

ANNONS
|

Det är snart tio månader sedan Robert Erlandsson tillsammans med volontärkrafter öppnade gratisbutiken för ukrainska flyktingar på Västra gatan. Butiken blev snabbt en mycket omtyckt samlingsplats dit människor reser långväga för att gratisfynda och träffa människor i samma situation.

– En lördag kan det komma över 100 besökare och det står ofta folk utanför och väntar när vi öppnar på morgonen, berättar Robert.

Men nu är framtiden osäker för gratisbutiken. Sedan starten har hyran för lokalen på Västra gatan legat på symboliska 1 krona i månaden, någonting som Sigillet nu alltså har beslutat sig för att ändra på.

– Sigillet har verkligen varit fantastiska och tillmötesgående hittills, men från och med februari måste jag betala närmare 10 000 kronor i månaden för lokalen. Det klarar jag inte.

ANNONS

Hyran täcker driftskostnaden

Henrik Nilsson är vd för Sigillet. Han menar att fastighetsbolaget inte längre har möjlighet att låta verksamheten nyttja lokalen gratis:

– Det är tuffa tider i fastighetsbranschen med stigande räntor och energikostnader, vi kan inte längre hyra ut helt utan ersättning. Lokalen kostar oss pengar och vi måste få betalt för våra driftskostnader, hur behjärtansvärd vi än tycker att verksamheten är.

Sigillet har därför beslutat att erbjuda Robert Erlandsson en kraftigt rabatterad hyra på 7 600 kr plus moms – enligt Henrik Nilsson täcker detta endast driften av lokalen.

– Det är ren självkostnad, vi gör inget kapital på detta utan detta täcker bara driftskostnaden och det är fortfarande en kraftigt rabatterad hyresnivå jämfört med vad det egentligen skulle vara.

Finns det någon annan verksamhet som är intresserad av att ta över lokalen eller kommer den att stå tom om gratisbutiken tvingas flytta?

– Med den hyresnivån kan vi få in andra verksamheter, ja.

Betala ur egen ficka

Robert Erlandsson är märkbart oroad över framtiden för samlingspunkten. Han har ringt varenda fastighetsägare på Västra gatan i hopp om att få napp någon annanstans, men hittills utan framgång. Nu har han vänt sig till kommunen med en vädjan om hjälp med en alternativ lokal till ett förmånligare pris.

– Vi kan inte ligga i Rollsbo, det måste vara en central lokal eftersom så många tar sig hit med buss från andra orter. Jag hoppas att Kungälvs kommun ser att detta är en oerhört viktig grej för så många.

Tills dess att det finns ett annat lokalalternativ överväger Robert Erlandsson att betala hyran privat.

– Jag får lösa det på något sätt. Vi kan bara inte lägga ner.

LÄS MER:Välbesökt gratisbutik för ukrainska flyktingar

LÄS MER:Mer uppskattning åt gratisbutiken på Komarken

ANNONS