Nytt vaccin är på väg till Kungälv under vecka fem. Arkivbild
Nytt vaccin är på väg till Kungälv under vecka fem. Arkivbild Bild: Jacob Humlén

Så ska vaccineringen för 70+ gå till

Snart ska nästa fas i vaccineringen av äldre dra igång i Kungälv. Nu undrar många äldre hur det ska gå till, och när det blir deras tur.

ANNONS
|

Västra Götalandsregionen har beräknat vaccinationsprogrammet utifrån vaccindoserna som utlovats. Äldre på särskilda boenden var först ut i fas 1 i slutet av december, tanken var att fas 2 med personer från 70 år skulle påbörjas i mitten av februari. Minskad tillgång på vaccin gör att det kan dröja ytterligare, men vårdcentralerna i Kungälv står redo.

– Vi har hög beredskap, för vi har tänkt att så mycket vaccin som vi kan få ska användas så snabbt det bara går. Vi kommer få tillgång till församlingshemmet här i Ytterby, för att kunna erbjuda ett bra flöde med ingång genom en dörr och utgång genom en annan. Vi är väldigt öppna för att kunna skynda på det här så mycket som möjligt, säger Agneta Hamilton, verksamhetschef på Kustens vårdcentral.

ANNONS

Det enda som bromsar takten är tillgången på vaccin. Om det behövs prioriteras de äldsta först. Sjukhuset ansvarar för vaccin till patienter i riskgrupper med specialistvård mer än två gånger per år, vårdcentralerna för resterande över 70.

– Brev kommer skickas ut till personer som går på mottagningar på sjukhusen i VGR. Man är medvetna om att flera av personerna kommer få vaccin som prio under fas 1. Men sjukhusen är tacksamma att alla vaccineras så fort som möjligt, säger Ghadah Saleh, verksamhetschef på Centrumpraktiken.

Två vaccindoser behövs med tre eller fyra veckor emellan, andra dosen bokas in på samma ställe som den första. Varje vårdcentral informerar listade patienter från 70 år om vaccineringen.

Exakt hur många som ska boka tid är svårt att beräkna för vårdcentralerna, eftersom även olistade patienter ska kunna få vaccinering. Samtliga invånare över 70 år har fått brev hem från Västra Götalandsregionen med information om vaccineringen, tillsammans med en hälsodeklarationsblankett. Där hänvisas också till vårdcentralerna i kommunen.

I Kungälv gäller tidsbokning på samtliga vårdcentraler.

– För de som inte har möjlighet att boka på webben har vi knappval där man kan lämna namn och telefonnummer, så ringer vi upp och bokar tid. Vi ringer tillbaka så fort vi får vaccin, inte säkert samma dag utan när vi kan boka upp en tid, säger Susanne Gustafsson, verksamhetschef på Solgärde vårdcentral.

– Om man inte har tillgång till hemsida eller internet så får man information i telefonen. Vi har ju många äldre listade hos oss och vet att vi ska vara tillgängliga på olika sätt, säger Ghadah Saleh, verksamhetschef på Centrumpraktiken.

Christina Wagner

redaktion@kungalvsposten.se

Fakta

Praktikertjänst, Centrumpraktiken: Vaccinering kommer kunna bokas via webbsida eller på telefon, information läggs ut på webbsidan och kommer finnas på telefon.

Praktikertjänst, Älvpraktiken: Avvaktar nya vaccindoser innan de går ut med tillvägagångssätt.

Närhälsan Solgärde, Kungälvs jourcentral och Kongahälla vårdcentral: Har skickat ut brev med information till listade patienter över 70. Vaccinering kommer kunna bokas via webbsida eller på telefon.

Kusten Ytterby: Vaccinering kommer kunna bokas via webbsida eller på telefon, information läggs ut på webbsidan. Blankett för hälsodeklaration finns att skriva ut på webbsidan.

Dos nummer två ges på vårdcentraler till de äldre som redan påbörjat vaccineringsprogrammet.

Vaccin ges till personer som fyller 70 år i år och äldre. Vid behov av prioritering vaccineras de äldsta först.

Vaccin ges också till vuxna med insatser inom LSS eller med assistans, samt deras personal, och sedan övrig personal inom hälso- och sjukvård som arbetar nära patienter och omsorgstagare.

Sedan april kan patienter som är 70 år eller äldre åka sjukresetaxi till och från vården utan reseintyg.

Källa: VGR

ANNONS