x
x Bild: -

Så drabbar corona den privata hälsovården

KP fortsätter granska hur kommunens näringsliv klarat sig genom coronakrisen. Den här gången har vi tagit kontakt med aktörer inom den privata hälsovården, där situationen fortsatt är mycket ansträngd för många Kungälvsföretag.

ANNONS
|

Ögonläkaren Bo Hedqvist och sjuksköterskan Susanne Lingefjärd driver tillsammans Kungälvs Vaccinationsmottagning, samt en ögonklinik i centrala Kungälv.

– Det blev totalt tvärstopp vad gäller resevaccinationer eftersom ingen kunde resa, det är en ganska stor del av vår verksamhet. Hade vi inte haft TBE-vaccinering hade vi nog inte kunnat fortsätta med verksamheten alls, säger Bo Hedqvist.

De berättar att vaccinationsmottagningens omsättning minskat med runt 50 procent, samtidigt som ögonkliniken stängt helt under perioden. När den kommer kunna öppna är fortsatt oklart.

– Ingen vet vad som händer när folk kommer till-baka efter sommarlov och semestrar och börjar stråla samman igen på arbetsplatser och skolor. Man vet inte om det kommer bli ett nytt stort utbrott eller inte, då går det inte att ta några större beslut, säger Susanne Lingefjärd.

ANNONS

Fysio Rehab i Kungälv arbetar med fysioterapi och arbetsterapi. De berättar att det varit en tuff period, men att det statliga stödet i form av korttidspermittering var mycket behjälpligt för verksamheten.

– I början var det en period där personer över 70 år inte fick komma så det blev nästan 50 procent färre patienter hos oss. Därefter har vi fått ändra verksamheten efter situationen, vi arrangerar inte grupper på samma sätt, vi har försökt att flytta ut rehabilitering utomhus mer, vi har fler videosamtal med patienterna och vi gör också fler hembesök, säger enhetschefen Linda Kusmark.

Hur ser situationen ut just nu?

– Vi upplever att maj, juni och juli varit bättre än vi vågat hoppas på. Vi upplever att vårdbehovet fortsatt finns och att patienterna börjat söka sig tillbaka. Vi räknar kanske inte med att vara fullt sysselsatta förrän efter årsskiftet, men vi ser ljust på framtiden.

Det visar sig att pandemins effekter på privatvården skiljer sig åt beroende på inriktning. Exempelvis beskriver Rygg och ledkliniken i Kungälv att den klarat av situationen över förväntan.

– I slutet på mars och början på april såg vi en tendens till att vi hade en minskning av bokningar, men sedan återupptogs det ganska snabbt efter påsk. I maj var vi tillbaka i samma ruljans som tidigare, säger Marika Hallin Lie, naprapat vid Rygg och ledkliniken i Kungälv.

Hon berättar att förändrade fysiska vanor i samband med hemarbete kan ha påverkat till en förändrad kundström. När äldre undvikit att besöka kliniken har istället fler kunder med besvär kopplade till arbete i dåliga positioner kommit in, exempelvis från långvarigt arbete framför laptop.

– Jag tycker att vi inte ser någon skillnad, juni i år har gått lika bra som juni förra året. Ska man vara helt krass så har fortfarande inte våra riskgrupper kommit tillbaka så det tyder ju snarare på en ökning av andra kunder.

Gunnar Fägerlind

gunnar.fagerlind@kungalvsposten.se

ANNONS