Regionen har lagt två miljarder kronor på PCR-tester

Sedan starten av pandemin har Västra Götalandsregionen bekostat PCR-tester till en summa på två miljarder kronor, rapporterar SVT.
– Pandemin kan nästan liknas vid en krigssituation i vården, säger Per Sikora, regionens provtagningssamordnare.

ANNONS
|

Rekordmånga testade sig för covid-19 i Västra Götaland förra veckan. 107 945 PCR-tester utfördes vilket leder till dels långa svarstider – och dyra kostnader.

SVT rapporterar att regionen hittills lagt två miljarder kronor på testerna sedan pandemins start. En summa som lär öka, eftersom notan redan är uppe i 215 miljoner kronor sedan nyår.

LÄS MER:Så allvarligt är läget under den fjärde coronavågen

”Krigssituation i vården”

– Pandemin kan nästan liknas vid en krigssituation i vården. Vi har fått göra väldigt hårda prioriteringar och väldigt mycket extra jobb, säger Per Sikora, Västra Götalandsregionens provtagningssamordnare, till SVT.

LÄS MER:Nya riktlinjer: bara de med symtom ska testa sig

LÄS MER:Nytt rekord i antal smittade – och för antal testade i Kungälv

På reporterns fråga om det är rimligt att man tar så många prov som det görs just nu svarar Per Sikora:

ANNONS

– Det är den förordningen vi har fått från Sveriges kommuner och regioner, staten och Folkhälsomyndigheten. Covid-19 är klassad som en samhällsfarlig sjukdom och då träder smittlagen in och då ska man provtas.

Ett PCR-test: 800 kronor

PCR-testerna kostar regionen 800 kronor styck som i slutändan ersätts av staten. Hälften av den summan går till vårdcentralerna och de som utför testerna och den andra hälften går till laboratorierna som analyserar testerna.

– Vi fick ett beting från staten om hur mycket vi skulle kunna hantera i veckan och nu ligger vi på minst det dubbla i provtagningen. Det är som att helt plötsligt skulle börja jobba 80-timmarsveckor i stället för 40, säger Per Sikora.

ANNONS