Bild: Filippa Eckert

Prischocken – så påverkas tomatodlarna på Hoffrekullen

Det har blivit betydligt mycket dyrare att handla mat den senaste tiden, i synnerhet tomater som är ett av de livsmedel som ökar mest i pris. På Hoffrekullen i Romelanda har världsläget fått direkta konsekvenser för verksamheten.
– Det här hade vi inte räknat med, säger Glenn Ericsson som driver gården.

ANNONS
|

Tomatpriset har ökat med närmare 30 procent på ett år, vilket är den näst största prisökningen bland livsmedelsvaror i Sverige enligt statistik från SCB.

Och det finns flera faktorer till att priserna ökar. Bland annat fortsätter den ryska invasionen av Ukraina att påverka ekonomin, även för de lokala producenterna på hemmaplan.

På Hoffrekullens handelsträdgård har man sett hur omkostnaderna ökat drastiskt, i vissa fall fördubblats på bara några månader.

– Gödningen är uppe i dubbla priset jämfört med förut. Även priset för lastpallar, emballage och koldioxid som vi köper in har gått upp. I flera fall har en extrapost för transport lagts till på fakturan, det har jag aldrig varit med om tidigare, säger Glenn Ericsson driver gården med sin fru Ann.

ANNONS

Dyrare verksamhet

Familjeföretaget har odlat och sålt tomater till grossister sedan mitten på 80-talet. Och trots att tomatförsäljningen inte startar förrän i slutet av april har grossistpriset förhandlats redan under hösten.

Men mycket har hänt sedan i höstas, med både skenande elpriser och krig i Europa.

– Det hade vi inte räknat med, säger Glenn och Ann instämmer:

– Det är väldigt mycket dyrare att driva verksamhet nu. Allt vi köper in är dyrare och det har ju blivit dyrare i alla led, både för oss, grossister och butiker, säger hon.

Vanligtvis importerar paret sina tomatplantor från Norge i början på året, men det här året var Ann och Glenn tvungna att tänka om kvickt.

– Vår plantleverantör kunde inte starta upp sin verksamhet, det blev för dyrt. Så vi var tvungna att så själva, och för att kunna göra det behövde vi installera lampor och ordna med uppvärmning, förklarar Glenn.

– Vi byggde ett växthus i växthuset. Normalt sett borde vi varit igång för två, tre veckor sedan, men allt blev lite försenat i och med det, säger Ann.

Ökat intresse

Samtidigt ökar intresset för närodlad mat, eller här-odlat som paret själva valt att kalla det. I sin gårdsbutik säljer de allt från färska grönsaker till egenkokad marmelad och saft.

– Det märktes särskilt under pandemin, då var det många som föredrog att handla i en mindre butik. Sedan erbjöd vi även utlämningsservice, säger Ann.

Men den senaste tidens ekonomiska utveckling skapar flera orosmoln inför framtiden.

– Det kan ju bli så att våra produkter kommer att anses mer som en lyxvara, när konsumenterna tappar köpkraft till följd av inflation och ökade priser. Vi är försiktiga med att höja priset i en vår egen butik, men samtidigt måste vi ju gå runt, säger Ann.

Satsa på självförsörjning

De dyrare omkostnaderna väntas också bli särskilt kännbara nu när man ska börja leverera sina tomater, gurkor och jordgubbar till grossisten.

– Just nu har vi kunnat använda mycket från vårt lager, men det räcker ju inte hur länge som helst. Våra priser är redan förhandlade, men slutpriset för konsumenten kommer antagligen gå upp eftersom omkostnaderna ökar i alla led, säger Glenn.

För att undvika att liknande, eller värre situationer uppstår i framtiden, bör Sverige på sikt satsa mer på att bli självförsörjande, menar Glenn:

– Politiker har börjat inse att vi behöver mer utav en inhemsk matproduktion, men det är som att vända en oljetanker. Det är inget man gör i en handvändning.

LÄS MER:Besöksnäringen på Marstrand har is i magen

LÄS MER:Politiker svarar på klimat- och miljöfrågor på Kvarnkullen

LÄS MER:Så påverkas Kungälvsborna av de högre matpriserna

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS