Premiär för kajakuthyrning i Nordre älv: ”Paddling är det nya padel”

Vad sägs om en utflykt i kajak till Fästningsholmen? Kanske en SUP-tur till Tjuvholmen? Idag får Kungälv en egen Kayakomat – en obemannad självservicestation där paddelsugna kan hyra kajaker och brädor dygnet runt.

ANNONS
|

Vid älvkanten på parkeringen vid Älvsmagasinet står den, Kungälvs splirrans nya Kayakomat. Här ligger sju kajaker och två SUP-brädor redo för Nordre älv, och det är kompisarna och kompanjonerna Rickard Nilsson och Oskar Havner som står bakom:

– Vi har båda ett förflutet inom paddling och är medlemmar i Kungälvs kanotklubb. Det var genom dem som vi fick höra talas om konceptet och bestämde oss för att ge det en chans i Kungälv, berättar Rickard.

Till vardags jobbar han på bank, Oskar med bilar. De är båda Kungälvsbor som tycker att älven borde få en större plats och bli mer lättillgänglig för invånarna.

ANNONS

– Eftersom vi har paddlat mycket har vi fått förmånen att uppleva Kungälv från älvsidan, nu vill vi att fler ska kunna få se staden från ett nytt perspektiv och utforska nya delar av den.

– Dessutom hoppas vi på att väcka lite intresse för kanotsporten, säger Rickard, som kan sätta några svenska mästerskap på sin meritlista.

Simkunnighet enda kravet

Konceptet kayakomat finns på närmare 150 platser runt om i Sverige och påminner om citycykel- eller voi-uthyrning. Förboka online eller scanna en QR-kod med telefonen på plats, välj kajak, antal timmar och betala. En kod låser upp kajaken och sedan är det bara att ge sig ut på äventyr. Flytvästar, paddel och kapell ingår i hyran och det finns egentligen bara ett krav på den som hyr en kajak:

– Man måste kunna simma, det är jätteviktigt. Annars krävs det inga förkunskaper, alla kan paddla, säger Oskar och plockar ner en kajak. För tillfället får man bära den en liten bit för att nå sjösättningsrampen, men det finns både tillstånd och långt gångna planer på en flytbrygga precis i anslutning till Kayakomaten. Rickard hoppar vant i – självklart med flytväst på – och paddlar ett ärevarv i solen. Det ser lätt ut, och det är det också, försäkrar båda.

Men är det inte jätteströmt i älven?

– Det är ingenting som man märker av när man är i vattnet och det här är väldigt stabila havskajaker, de välter inte om man inte vill, förklarar Oskar men poängterar att man kan möte lite motstånd vid bron vid Fars hatt och vid Bohusbron över till Eriksdal. Har man barn med sig rekommenderas en tandemkajak som man sitter två i.

Vilken tur tycker ni passar för en paddelnovis?

– Ett varv runt ön Tjuvholmen är helt fantastiskt, då får man se fästningen från ett nytt perspektiv. Även en tur runt hela Fästningsholmen är väldigt fint, det tar mellan en och en halvtimme till två timmar om man paddlar i nybörjarfart.

Vännerna är hoppfulla inför kajaksommaren och de tror på både älven som utflyktsmål och på att friluftslivsboomen efter pandemin kommer att stå sig stark.

– Ja, paddling är definitivt det nya padel!

LÄS MER:Planen: Plantera in 600 kilo tunga störar i älven

LÄS MER:Scoutledaren Erika Emanuel är alltid redo

ANNONS