Polisen varnar för bedrägerier. Foto: Arkivfoto
Polisen varnar för bedrägerier. Foto: Arkivfoto Bild: lindk

Polisen varnar för id-kapningar

Bedrägeribrotten har ökat kraftigt det senaste året och polisen uppmanar allmänheten att vara försiktig med kortuppgifter och personlig information: "De här bedragarna är väldigt klipska", säger utredaren Göte Green.

ANNONS
|

Under det första halvåret 2018 anmäldes 120 000 bedrägeribrott. Det är en ökning med 25 procent jämfört med första halvåret 2017. Göte Green arbetar på polisens bedrägerisektionen i region väst.

– Vi ser tydligt även här i region Väst att bedrägeribrotten där någon använder andras identitet ökar, säger han.

Det finns många olika typer av bedrägerier men ett tillvägagångssätt som varit vanligt de senaste månaderna är att försöka komma åt personers bank-id.

– Bedragarna ringer upp personer, ofta äldre, och pressar dem att öppna och logga in på sitt bank-id. Ingen bank ringer upp för att göra något sådant. Man ska bara lägga på telefonen, säger Göte Green.

ANNONS

Bedragare kan till exempel vara ute efter kortuppgifter, personnummer och adress för att beställa varor via internet. Kortuppgifter kan spridas både via det fysiska kortet och via dataintrång.

– Tänk på att skydda dina kortuppgifter. Man ska handla på säkra sidor och aldrig lämna ut kortuppgifter via mail eller telefon.

Göte Green säger att man även ska tänka på att skydda sitt kort när man är ute på offentliga platser. Han nämner ett fall där en kvinna blev bestulen på sitt betalkort på ett café i Göteborg. Bedragaren hade troligtvis sett när hon slog sin kod, kom åt kortet och kunde sedan ta ut pengar med det.

– Bedragarna är beräknande på det här sättet och hittar situationer där folk är stressade och glömmer att skydda sina koder, säger han.

Under oktober pågår en kampanj med namnet "tänk säkert" som ska få folk att lära sig mer och tänka till kring hur de skyddar sig.

– Man får inte bli rädd för att leva men ska vara rädd om sig. Skydda din kod och din identitet och läs tipsen som finns så har du kommit väldigt långt, säger Göte Green.

Elvira Linderot

Så skyddar du dig

Öppna inte e-post eller länkar som är okända för dig. Risken finns att du får in virus i din dator som till exempel kopierar dina inloggningsuppgifter. Ha ett uppdaterat virusskydd på din dator och mobil.

Skicka inte person- eller kontouppgifter via e-post utan att först ha kontrollerat att aktuellt företag, myndighet eller organisation har begärt in uppgiften.

Se till att inga obehöriga kommer åt din post. Det kan vara bra att ha ett lås på brevlådan.

Om du tappat bort en identitetshandling, anmäl det till polisen Har du förlorat ditt bankkort ska du omedelbart kontakta din bank för att spärra kortet. Sedan gör du en polisanmälan.

Handla inte på osäkra webbsidor, kolla recensioner och använd sidor som har 3D Secure.

Hör med din bank om vilka säkerhetslösningar de har för dina bankkort och se till att de är aktiverade.

Fler tips finns på hemsidan Din säkerhet som drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

ANNONS