Mikael Olsson, chef för trafikfrågor på Västtrafik.
Mikael Olsson, chef för trafikfrågor på Västtrafik. Bild: Foto: Västtrafik

Påstigning fram på bussen skjuts upp

Från och med juni var det meningen att alla resenärer på Grön express och linje 242 i Kungälv skulle stiga på fram. Men nu skjuts projektet upp. Man kan inte garantera smittsäkert resande för förare mellan sina arbetsplatser.

ANNONS

På fredagen skickade Västtrafik ut ett pressmeddelande där de berättade att projektet med att endast erbjuda påstigning fram på Göteborgsregionens bussar skjuts upp till efter sommaren.

– Ja, så är det. I Göteborgs stadstrafik, på Grön Express och 242, så använder förarna bussarna för passåkning och Arbetsmiljöverket har sagt nej till öppning av framdörrarna då de inte ansett att det inte är smittsäkert för förarna och då pausar vi det, säger Mikael Olsson, chef för trafikfrågor på Västtrafik.

När förarna åker mellan sina olika pass reser de i det utrymmet som varit avspärrat framme på bussen och när det tas bort kan inte längre deras resor garanteras vara smittsäkra.

ANNONS

LÄS MER:Påstigning fram – för att minska fusket

Under tiden ska Västtrafik jobba med hur man ska lösa frågan om hur förare som åker till och från sitt arbete ska kunna åka säkert.

Påverkar inte bussar i stadstrafik

Bussarna i stadstrafik i Kungälv och ut till Kärna, Ullstorp och Ytterby, påverkas inte av pausen. Där har planen hela tiden varit att påstigning fram ska införas efter semestrarna i augusti.

LÄS MER:Då försvinner de lokala restriktionerna: ”Fortsatt tydlig nedgång”

Från och med 7 juni ändras de lokala restriktionerna i Västra Götaland och efter det behövs munskydd endast i rusningstrafik mellan klockan 7-9 och klockan 16 till 18. Att släppa munskyddskravet helt och hållet kan göras tidigast 15 juli.

Grön express blir X4

Då kommer man även att ta bort begränsningen av antalet passagerare på bussarna som gällt hittills. Nu gäller att bussarna endast får fyllas till 50 procent.

– Samtidigt är det upp till oss på Västtrafik att se om det finns resurser att ta emot kunderna, säger Mikael Olsson.

14 juni ändras tidtabellerna i hela regionen och samtidigt byter Grön Express namn till X4 och slutar trafikera Ullstorp och Ytterby.

LÄS MER:Grön express får en ny rutt från mitten av juni

I stället kan man ta linje 242 och stadsbuss linje 1 och 2 för att komma till Ullstorp och Ytterby.

Förändringar i busstrafiken i Kungälv

Linje Grön Express

Linjen byter namn till linje X4 och får ny körväg:

Kungälv

X4 kör: Kungälvs Resecentrum – Kexbageriet – Eriksdal och sedan vidare på E6 mot Göteborg.

Resenärer till och från Ullstorp och Ytterby hänvisas till linje 242 samt Kungälvs tätortslinjer 1 och 2.

Mellan Eriksdal och Mölnlycketerminalen kommer X4 att ha samma körväg som Grön Express har haft: Hjalmar Brantingsplatsen – Polhemsplatsen – Heden – Liseberg station –Delsjömotet.

Syftet med förändringen är att göra linje X4 till en tydlig expressbusslinje mellan Kungälv och Mölnlycke via Göteborgs centrum.

Linje 242

Linjen förlängs från Kungälv Resecentrum (motorvägshållplatserna) till Ytterby respektive Ullstorp och stannar inte vid hållplatserna Eriksdal eller Backadalsmotet.

Kvällsturen till och från Volvo Torslanda dras in.

OBS! Eftermiddagsturerna och de första morgonturerna till Volvo Torslanda kör från Hjalmar Brantingsplatsen.

På tidig kväll tillkommer några turer från Volvo Torslanda till Hjalmar Brantingsplatsen.

Linje 306,308, 309, 319,320,355, MEXP

Mimers hus läge A dras in. Linjerna stannar istället vid hållplats Kongahällagatan läge A.

Tåg

Göteborg-Strömstad

Buss ersätter tåg mellan Göteborg och Stenungsund 27 juni till 18 juli.

Ersättningsbussarna kör:

Stenungsund station-Kodemotet-Kungälv resecentrum västra-Nils Ericson terminalen. Observera att bussen stannar vid Kodemotet och inte på Kode station.

Ytterby station-Nils Ericson Terminalen.

Orsaken till tågstoppet är att Trafikverket bygger Olskroken planskildhet vid en av landets högst belastade järnvägsknutar, vilket ska öka framkomligheten för all tågtrafik till och från Göteborg.

Källa: Västtrafik

ANNONS