Paret Vargfjäll cyklar ihop

Susanna och Christer Vargfjäll har hittat en egen favorit för både semester och hemester. Med packning på släp cyklar de land och rike runt på sin tandem.

ANNONS
|

Christer Vargfjäll har cyklat i minst 25 år och provat de flesta former av cykling. Men tandemcykeln var Susanna Vargfjälls idé, hennes föräldrar hade en och cyklar fortfarande en massa mil per år.

– Skulle vi göra något tillsammans på cykel var den tvunget att sitta ihop, säger Christer

Allt började med en Gotlandsresa 2016, berättar Susanna, eller åtminstone deras långresor på tandemcykel. För innan dess har paret tävlat mot Susanna Vargfjälls bröder, berättar Christer, och slagit dem på tid trots treväxlad tandem jämfört med brödernas flerväxlade.

– Vi cyklade på den och trivdes. Det var Susannas idé att cykla till Gotland, jag tänkte du vet nog inte vad du säger, men jag sa ”vad roligt”. På den vägen var det.

ANNONS

– Christer hade inte sett Gotland och ville cykla där. Och så är jag så dum och sa ”vi kan väl cykla till Gotland” också. De är ju 130 mil, jag vet inte vad jag tänkte på. Men det blev jättebra, den är den bästa semester vi gjort faktiskt, säger Susanna.

Stor skillnad

Just tandemcykel är stor skillnad jämfört med vanlig cykelsemester och så myc-ket bättre, menar paret. Ingen behöver vänta eller cykla ikapp och så sitter man tillsammans. 

– När man cyklar var sin så kan man ju inte alltid sitta i bredd och prata. Vi kan prata om vi vill, vi kan vara tysta, men är tillsammans hela tiden. Man hör fåglar och får uppleva naturen på ett helt annat sätt. Vi tycker det är helt fantastiskt, säger hon.

De har en cykelvagn bak-på med tält, packning, verktyg och förnödenheter och brukar cykla runt fyra timmar i taget.

– Det blir som en långtradare när vi kommer. Vi har ett snitt på 7-15 mil per dag, men så långt behöver man ju inte cykla. Vi tar ett pass på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Folk tycker vi ska sitta still på semestern och vila, men det här är semester för oss. När man sitter mycket i bil annars, som jag gjort, är det här helt fantastiskt, man ser så mycket och upplever så mycket, säger Susanna Vargfjäll.

Härligare med bra väder

Både Christer och Susanna sticker inte under stol med att vädret spelar in för upplevelsen. Senaste de cyklade lite längre var på midsommarhelgen på en tur till Tjörn och Orust.

– Då regnade det från Stenungsund hela vägen hem. Men har man tur med vädret blir det oftast bra, vi brukar titta var vädret är bäst och dra dit, säger Susanna.

De har bland annat cyklat på Koster, Österlen, längs Bohuslän och i Italien. Nästa drömresa är Skagen, norra Danmark och södra Norge, men den blir nog inte av i år.

Cyklar till badet

Hemmavid rekommenderar Christer Vargfjäll Guddehjälm, Spekeröd, Svartedalen, Diseröd och Romelanda.

– Det är ju kuperat i Bohuslän men det är bara härligt. Närmast för oss är Lökeberg, dit har vi dragit ett antal gånger och badat och cyklat hem, eller till Rörtången. Då slipper man problemet med parkering också, säger Christer.

Christina Wagner

christina.wagner@kungalvsposten.se

ANNONS