Ola Binis pre-trial återupptogs på tisdagen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle då förhandlingarna senare avbröts. ARKIVFOTO
Ola Binis pre-trial återupptogs på tisdagen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle då förhandlingarna senare avbröts. ARKIVFOTO Bild: Kristian Johansson

Ola Bini åtalas - nu väntar rättegång i Ecuador

Programmeraren Ola Bini från Kode åtalas för dataintrång och rättegång ska hållas inom kort. Beskedet kom från Ecuadoriansk domstol på tisdagskvällen. Ola Bini greps i Ecuador i april 2019 och har inte fått lämna landet sedan dess.

ANNONS
|

Beslutet fattades under en domstolsförhandling, en så kallad pre-trial, där det ska avgöras om det finns tillräckligt med bevis för att ärendet ska leda till rättegång.

Domaren Yadira Proaño beslutade efter förhandlingen att åtala Ola Bini för misstänkt dataintrång och nu väntar rättegång som enligt domaren ska hållas inom kort.

Ola Bini har väntat sedan i höstas på att en pre-trial ska genomföras.

Förhandlingarna skulle ursprungligen ha hållits 10 oktober 2020 men datumet har skjutits upp ett flertal gånger. I december påbörjades en pre-trial men den avbröts och har sedan inte återupptagit förrän nu.

Restriktioner i 800 dagar

Ola Bini häktades i april 2019, anklagad för att ha försökt destabilisera den ecuadorianska staten i samröre med Julian Assange och Wikileaks. Efter 70 dygn i ecuadorianskt fängelse frigavs han villkorligt med en rad restriktioner som ännu, 800 dagar senare är i kraft. Förhandlingarna i fallet har gång på gång ställts in och skjutits upp.

ANNONS

En lång rad organisationer och experter, däribland Amnesty International, FN, OAS och EFF har larmat om att rättsprocessen mot Ola Bini uppvisar oegentligheter, politisk inblandning, godtycke och förföljelse. Ola Binis advokat Carlos Soria meddelade direkt efter förhandlingen att han kommer att lämna in ett klagomål om procedurbedrägeri.

I ett mejl till Kungälvs-Posten skriver Ola Binis föräldrar, Dag Gustafsson och Görel Bini Gustafsson om osäkerheten inför den kommande rättegången mot sonen.

”Med detta skapas ett ödesdigert prejudikat för alla förespråkare för digitala rättigheter.”

”Oavsett skuldfrågan så har Ola Bini som alla andra rätt till en rättvis, objektiv och opartisk rättsprocess i enlighet med internationella konventioner. Men får han en sådan?”, skriver föräldrarna.

ANNONS