Ny lag om kontantkort drabbar utsatta kvinnor

Från och med 1 augusti är det lag på att man måste registrera kontantkort till mobilen. För den som lever under hot och med skyddad identitet är anonymiteten hotad, menar kvinnojouren i Kungälv.

ANNONS
|

Lagen, som precis har trätt i kraft, innebär att vid köp av kontantkort måste teleoperatören registrera abonnentens identitetsuppgifter. I samband med registreringen ska också en identitetskoll göras. Lagen är ett led i att bekämpa organiserad brottslighet och göra det svårare för kriminella. Men lagen har mött kritik från flera håll. Framför allt är det representanter på kvinnojourer som har reagerat och menar att lagen riskerar att röja identiteten på kvinnor som lever under hot och med skyddad identitet.

”Hur ska kvinnor kunna gömma sig?”

– Det här är en katastrof. Förskräckligt, rent ut sagt, säger Lena Demircan, ordförande för kvinnojouren Vändpunkten Kungälv/Ale.

Vändpunkten är ett skyddat boende för hjälpsökande kvinnor och deras barn. Man har också en jourtelefon och verksamheten bedriver även stödsamtal via telefon eller bokade besök. Tidigare har man alltid rekommenderat kvinnor som tar kontakt med dem att använda ringa med anonyma kontantkort.

ANNONS

– En registrering innebär ju att allt blir spårbart, fortsätter Lena Demircan. Det blir väldigt lätt att hitta de här kvinnorna. De flesta som vi kommer i kontakt med har skyddad identitet eller försöker få det. Hur ska de här kvinnorna kunna gömma sig nu?

Än har Vändpunkten inte fått några samtal från kvinnor som är oroliga över att behöva registrera ett kontantkort. Men det är bara en tidsfråga tror hon.

Risk för svart marknad

Hon ser många risker med den nya lagen, bland annat att kvinnor tvingas välja mellan att ha en telefon eller inte och att det kan bädda för en svart marknad där oseriösa personer står för flera kontantkort och säljer korten till personer som inte vill röja sin identitet. Hon känner också en oro för att identiteter kan röjas lättare när personuppgifter registreras och de finns på flera platser och att det också kan vara svårt att registrera ett kort med skyddad identitet. Att man vid köp av kontantkort kan begära att ens personuppgifter inte sprids vidare är inte tillräckligt.

– Det kan faktiskt vara så att man glömmer bort att be om det.

Kan man känna sig säker när man ringer till er?

– Ja, till oss kan man alltid ringa och känna sig helt säker. Vi sparar inga telefonnummer och vi ringer aldrig upp missade samtal. Vi vet ju inte om personen som ringt kan prata, säger Lena Demircan och tillägger.

– Det här verkligen inte en bra bra situation. Det måste finnas möjlighet att kunna vara helt anonym för de kvinnor som behöver vara det.

Det här gäller när du köper kontantkort

Efter den 1 augusti 2022 är det inte längre möjligt att köpa oregistrerade och anonyma kontantkort till mobilen.

Det innebär att namn, adress, personnummer, samordningsnummer eller övrigt identifieringsnummer måste registreras vid köp av kontantkort.

Vid överlåtelse av kortet måste den nya användaren registreras.

Operatörer får fortsätta ett erbjuda kunder som har oregistrerade kontantkort att använda dem fram till 1 februari 2023.

LÄS MER:Fullt på kvinnojouren Vändpunkten i Kungälv

LÄS MER:Sänkt skatt på diesel inom lantbruk

LÄS MER:Kvinnokampen fortsätter!

ANNONS