Polisen använde hästar för att hindra motdemonstranterna att konfrontera NMR under deras tal på Nytorget. Foto: Charlotte Gad
Polisen använde hästar för att hindra motdemonstranterna att konfrontera NMR under deras tal på Nytorget. Foto: Charlotte Gad Bild: Charlotte Gad

Motdemonstranter åtalas för våldsamt upplopp – tre från Kungälv

Tre män från Kungälv åtalas för våldsamt upplopp under demonstrationerna 1 maj 2019. De ska ha ingått i en folksamling som försökt ta sig förbi poliserna för att nå NMR.

ANNONS
|

1 maj 2019 hade nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, fått tillstånd att tåga från parkeringen vid Liljedal till Nytorget i Kungälv. Vid Nytorget väntade motdemonstranter och konfrontationen med polisen, som försökte hålla de två grupperna åtskilda, var ett faktum.

Nu har sex män och en kvinna i åldrarna 25 till 35 år åtalats för våldsamt upplopp.

De ska enligt åklagaren Sara Toreskog ha ingått i en "folksamling som med uppsåt att störa allmän ordning samt sätta sig upp mot myndighet med förenat våld, gått till angrepp mot personer och egendom genom att rusa mot polisen, slita i samt välta kravallstaket, kasta bengaliska eldar/bangers samt stenar mot poliser samt uppträda aggressivt och hotfullt."

ANNONS

Läs mer: Hopp om fler åtal efter förstamaj-demonstrationer

Läs mer: Polisen: Motdemonstranterna fler än NMR

Läs mer: Polisen: Fler gripanden är att vänta

Enligt polisens rapportering var motdemonstranterna "mycket motiverade och aggressiva". De ska ha tagit sig fram till kravallstaketen och slitit och dragit i dem. Poliserna på plats hade i uppdrag att övervaka NMR när de tågade mot Nytorget men fick i stället mota motdemonstranter som, när NMR närmade sig torget, försökte ta sig över staketen.

De ska ha slängt stenar och skjutit bangers mot polisryttarna. Minst en polis skadades av de kastade stenarna. Poliserna på sina hästar försökte mota bort demonstranterna som ska ha fortsatt kasta stenar och smällare.

"Det var kaotiskt"

En polis som skadade sig under tumultet säger i förhör: Det var kaotiskt, de var ju så våldsamma och jag kände att de ville ta sig över. De var otroligt motiverade. Hade vi inte kommit med hästar hade de tagit sig över."

Tre av de åtalade är från Kungälv. En av dem, en man i 20-årsåldern, som ska ha befunnit sig i främre ledet av motdemonstranter anklagas för att ha försökt välta kravallstaket och sparka mot en polisbuss. Han förnekar i förhör. Han känner igen sig själv på polisens bilder men säger att han var där för att demonstrera mot NMR.

En annan man i samma ålder säger att han bara varit där och demonstrerat men inte varit med i några stökiga situationer.

"Frustration mot rasisterna"

Även den tredje Kungälvsbon säger att han varit på plats men att han förnekar brott. Han hade bara velat visa sitt missnöje med NMR. "Det är inget mot polisen utan frustration mot rasisterna." "Jag anser inte att jag begått något brott, jag har mer visat mitt missnöje med rasismen."

Nu åtalas de för våldsamt upplopp.

Karina Hansson

karina.hansson@kungalvsposten.se

ANNONS