Mattias Tell står på egna ben

Efter många år som musiklärare och producent släpper Mattias Tell en ny singel.

ANNONS
|

Mattias Tell är nog mer känd för att hjälpa andra med musiken, både som producent av indiestjärnor och gitarrlärare i Kulturskolan – men nu han har strålkastarljuset själv efter att han släppt sin första singel på 10 år. Den nya låten, Venetian Blinds, handlar om att vända blad, säga farväl till ett liv man levt och sen gå vidare till något annat.

– De senaste åren har varit väldigt omvälvande och det har varit oerhört mycket förändring båda privat och professionellt. Det mesta har blivit något positivt, men det var en del smällar och sår på vägen och det var tungt att vara mitt i det. Förändringar är ju aldrig smärtfria även om det leder till något bra, säger han.

ANNONS

Det är nog många i Kungälv som känner igen Mattias Tell från gitarrlektioner eller från musikundervisning.

– Man ju insett att, shit vad många det är som sett upp till mig. Det låter kanske lite kaxigt men ändå, det är flera som har hört av sig och sagt det nu när man släppt nytt, säger han.

Varför tror du att du var en så uppskattad lärare?

– Jag vet inte om alla som tyckte så mycket om mig men jag hade ju en koppling till musikvärlden med Timo Räisänen och allt det där. Det är väl ganska exotiskt när man är tonåring som vill lära sig musik, säger Mattias.

Mattias Tell har en hel del låtskrivande i bagaget även om det mest varit åt andra artister, svenska ikoner så som Timo Räisänen och Henrik Berggren. Han verkar dock inte haft svårt att veta vilka låtar som det är bäst att spara för sig själv.

– Det som jag behåller själv är de som har som mest personliga texter och kanske lite mer eget. När man skriver åt andra så är det mycket mer press att det ska bli en hit, dels för att någon annan ska stå för det, men även för att skivbolagen ligger på och så. Nu räcker det med att göra något som känns bra för mig.

De nya låtarna skapades med fria tyglar och Mattias berättar att han skött så gott som hela produktionen på egen hand. Han har själv skrivit text och musik, spelat många av instrumentet och suttit med mixningen. Efter att ha jobbat så länge tillsammans med andra kunde det kännas ganska ensamt.

– När man gör musik med andra har man liksom ett naturligt bollplank. Nu har jag fått ta alla beslut på egen hand. Det är ibland svårt att kunna vara både kritisk och glad i det man skapar, säger han.

Det gäller även att kunna hitta sig själv när det ska skrivas och produceras musik. Mattias säger att han är lite av en lantis som trivs bättre i naturen än inne i en hektisk stad och att han ibland behöver begränsa hur mycket han tar in för att inte tappa bort sin egen stil.

– Det kan lätt bli lite mycket intryck ibland med allt runt omkring, som med alla sociala medier. Jag känner att man ibland behöver stänga av bara och göra sin grej, gå in i sig själv och inte bli påverkad av allt brus, säger han.

Den nya låten ’Ventitan Blinds’ är inte bara Mattias Tells första singel på 10 år, det är dessutom den allra första låt han släppt på engelska. Men att skriva på engelska var egentligen inte en stor sak för Mattias Tell själv.

– Jag skrev ju på engelska när jag började skriva låtar som tonåring så det är verkligen inget konstigt, säger han.

Framöver kommer det mer musik från Kungälvssonen. Fem eller sex låtar är planerade att släppas under hösten och förhoppningsvis blir det en hel skiva i slutändan. Självklart hoppas han även på att kunna uppträda med musiken live förr eller senare också.

ANNONS