Sjukhuset byggs ut. Foto: Kristian Johansson
Sjukhuset byggs ut. Foto: Kristian Johansson Bild: -

Kungälvs sjukhus har planer på mer byggnation

Samtidigt som det byggs för fullt på Kungälvs sjukhus planeras det för ytterligare projekt framöver. Det handlar bland annat om ett parkeringshus och en nybyggnad för psykiatrin.

ANNONS
|

En ansökan om planbesked har lämnats in till Kungälvs kommun. Enligt ansökan står Kungälvs sjukhus inför stora lokalförändringar de kommande åren: ”Den nya vårdbyggnaden som byggs just nu är ett första steg för att skapa fysiska förutsättningar för att möta sjukhusets framtida behov”, konstateras i ansökan där tonvikten läggs på verksamheterna operation, akut och psykiatri.

Enligt en förstudie, som fick ja i sjukhusstyrelsen i oktober förra året, stryks redan idag planerade operationer, och överbeläggningar sker ständigt inom psykiatrin. Problem som väntas öka i takt med att antalet patienter blir fler: ”Psykiatrins lokaler är inte ändamålsenliga när det gäller säkerhet, integritet, möjlighet till utevistelse eller tillgång till meningsfulla aktiviteter.

ANNONS

"Operation har idag salar som inte uppfyller de vårdhygieniska kraven, inte är stora nog för att på ett bra sätt kunna hantera den mängd utrustning som används och har inte förutsättningar att möta de krav på effektivitet som ställs från regionen.”

Dagens akutmottagning stödjer inte teamarbete och har dessutom en flödesproblematik, som innebär att patienter får vänta mitt i traumaflödet.

Ett nytt operation/akuthus föreslås därför, med en preliminär närakut.

Bort från Älvkullen

Psykiatrin föreslås expandera i en nybyggnad norr om Hus 14, som idag inrymmer psykiatrisk öppen- och heldygnsvård. Enligt förstudien skulle det möjliggöra att den idag till Älvkullen utlokaliserade psykiatriska öppenvården samlokaliseras med övrig psykiatrisk vård på sjukhuset, i direkt närhet till heldygnsvården.

Sammanlagt omfattar ansökan till Kungälvs kommun en utökning med tre stycken nybyggnader med etappvis färdigställande fram till 2030. Det handlar då om ett parkeringshus, en byggnad för akut/operation och en byggnad för psykiatri.

– Skulle vi få klartecken att bygga enligt förstudien krävs en detaljplaneändring, eftersom vi har en begränsad byggrätt på tomten, säger Erik Samuelsson, fastighetsförvaltare på Västfastigheter.

Långa processer

Först i höst kan regionstyrelsen ta ett beslut om en så kallad nominering av projekten.

– Så det handlar om väldigt långa processer, säger han.

Katarina Berg

0303-20 68 28

ANNONS