Pierre Rehnlund L, föreslår att Kungälv slutar att placera pengar i fonder och aktier som har med miljömässigt skadliga produkter att göra. Arkivfoto
Pierre Rehnlund L, föreslår att Kungälv slutar att placera pengar i fonder och aktier som har med miljömässigt skadliga produkter att göra. Arkivfoto Bild: annah

Kungälv kan välja hållbara fonder

Kungälvs kommun bör välja bort och avinvestera i fonder, banker och försäkringsbolag som på något sätt är inblandade i produktion eller handel med kol, tjärsand, olja eller natur- och skiffergas.

ANNONS
|

Det föreslår Liberalernas Pierre Rehnlund i en motion som kommunfullmäktige ska ta ställning till i dag, torsdag.

”De fossila bränslena måste stanna under jord, annars skenar temperaturhöjningen och klimatförändringarna. Det finns i dag många företag som har verksamhet helt eller delvis inom fossila branscher. Det är inte konstruktivt att vi som privatpersoner eller att kommunen investerar eller äger, via aktier eller andra värdepapper, i företag som driver klimatförändringarna och försenar vår nödvändiga omställning till ett fossilfritt samhälle”, skriver Pierre Rehnlund i motionen.

– Kommunen ska inte orsakar ännu mer koldioxidutsläpp för skattebetalarnas pengar. Inte heller ska kommunens pensionsavsättningar som ska utbetalas till framtida välfärd för framtida pensionärer under tiden placeras i företag vars verksamhet släpper ut mängder med koldioxid, säger Pierre Rehnlund.

ANNONS

Förvaltningen konstaterar i sitt förslag till beslut att motionens intention ligger i linje med det strategiska målet Minskad miljöpåverkan och på torsdagen fattade kommunfullmäktige beslutet att Kungälv upphör med att direkt och indirekt placera i banker, fonder och försäkringsbolag som har verksamheter inom fossila bränslen. De placeringar som ligger i sådana verksamheter ska avinvesteras och pensionslösningar ska placeras i hållbara verksamheter. Förslaget gäller även de kommunala bolagen.

Anna Hedlund

ANNONS