Kvinnor och barn försöker förgäves fly staden Lviv i Ukraina.
Kvinnor och barn försöker förgäves fly staden Lviv i Ukraina. Bild: Stefan Berg

Kungälv beredd på att ta emot flyktingar från Ukraina

Kungälvs kommun följer noga utvecklingen i kriget i Ukraina och är beredd på att kanske få ta emot människor som flyr från kriget. Än har inte frågan kommit.
– Vi har erfarenhet av att ta emot människor med kort varsel, säger Tanja Tajic Björkman, på Kungälvs kommun.

ANNONS

Sedan förra veckan rasar kriget i Ukraina och nu flyr många ukrainare till närliggande länder. I prognoserna har Sverige räknat med att det kan handla om flera miljoner flyktingar som behöver tas om hand Europa.

Även Sverige är beredda att ta emot flyktingar. Men i Kungälv pågår inga konkreta förberedelser i dagsläget.

Tanja Tajic Björkman, verksamhetschef på Kompetenscentrum under sektor Bildning och lärande som har hand om mottagande av flyktingar Kungälv, säger att kommunen dagligen följer vad Migrationsverket beslutar i frågan.

– De skriver ut vad som händer och lägger kontinuerligt upp på sin hemsida vad vi ska tänka på och så vidare. Det är det vi alltid ska följa i första hand.

ANNONS

Sprider sig uppåt

Hon säger att det redan nu är många som flytt från Ukraina.

– Vi har sett en utveckling från 30 000 till 300 000–400 000 människor på de här dagarna, och i förlängningen kan en del av de här personerna komma till Sverige.

– Än så länge är det drygt 100 ukrainare som kommit till Sverige, i de södra delarna. Det tar en stund innan spridningen sker uppåt i landet. Men vi följer utvecklingen. Då får vi ställa om i vår verksamhet, vilket vi är vana vid, då vi jobbar med människor i olika former.

Med kort varsel

Tanja Tajic Björkman menar att Kungälv och Sverige efter flyktingvågen 2015 har erfarenheten att ställa om snabbt.

– Vi har erfarenhet av att ta emot människor med kort varsel vilket vi gjorde i samband med kriget i Afghanistan.

Även Västra Götalandsregionen har förberett sig för att ta emot drabbade i Ukraina.

I ett pressmeddelande skriver regionen att man inte en fått någon officiell förfrågan än men att man kommer vara redo den dagen.

Sjukhus förbereds för krigsskadade

I fredags upprättade regionen en särskild organisation som ska bevaka utvecklingen i Ukraina och hur man kan samordna åtgärder som behöver sättas in.

Regionens sjukhus förbereds också för att man kan få ta emot krigsskadade invånare från Ukraina.

– Det är människor som drabbas fruktansvärt hårt av kriget. För att inte vården ska gå under tvingas man att prioritera och flytta runt patienterna. Vi vet inte vilka patienter som kan tänkas komma till Sverige, det kan vara såväl personer med krigsskador som kräver lång och avancerad vård till personer med andra mer vanliga vårdbehov, säger Nina Widfeldt, Regional Beredskapsöverläkare, VGR, i pressmeddelandet.

Stabsläge på Migrationsverket

På Migrationsverkets hemsida skriver myndigheten att man gått upp i stabsläge efter utvecklingen i Ukraina samtidigt som man tillfälligt stoppat utvisningar till Ukraina.

– Vi följer händelserna noga och har beredskap för fler asylsökande från Ukraina. I nuläget har vi dock inte sett någon ökning, säger Magnus Önnestig, avdelningschef på Migrationsverket på verkets hemsida.

ANNONS