Kexfabriken eller Kexbageriet? Frågan om vilket namn busshållplatsen utanför Kexfabriken i Kungälv ska ha engagerar Kungälvsborna.
Kexfabriken eller Kexbageriet? Frågan om vilket namn busshållplatsen utanför Kexfabriken i Kungälv ska ha engagerar Kungälvsborna.

Kexfabriken som blev ett bageri

I veckan har bytet av namnet på en busshållplats engagerat och fått Kungälvsborna att ilskna till. – Hur f-n kan ett företag påverka Västtrafik att byta hållplats namn? Bedrövligt, skriver en upprörd Kungälvsbo på Facebook.

ANNONS
|

Hållplatsen utanför Göteborgs kexfabrik i Kungälv har länge hetat Kexfabriken, men i förra veckan bytte den namn.

Bussresenärer fick då höra att hållplatsen Kexbageriet ropades ut i högtalarna. I olika mejl till Kungälvs kommun har frågor ställts om kommunen är helt historielös och varför hållplatsen ändrat namn. Samma diskussion förs också på olika forum på Facebook.

Chefen: "Inte så stor sak"

I svar från Kungälvs kommun uppger man att det är företaget Göteborgs kex som önskat namnbyte på hållplatsen och att kommunen och Västtrafik inte har haft något något att invända mot detta.

På Orkla/Göteborgs kex tycker kommunikationschefen Stina Petrini inte att detta är en så stor sak.

ANNONS

Varför känner ni att ni måste byta namn?

– Vi pratade om hur vi uttryckte oss och vi finns ju på flera platser, bland annat i Filipstad där vi gör ostbågar och chips. Men här i Kungälv hade vi ju det allra första kexbageriet. Det låter mysigare med kexbageri tycker vi.

Är det ett bageri eller en fabrik?

– Vi är ju från allra första början ett bageri. Och vi bakar ju kex i ett bageri.

Hur lång tid tog det att byta?

– Vi hörde väl av oss till Västtrafik för ett år sedan.

Kungälvs kommun har fått reaktioner, har ni det också?

– Ja, en Kungälvsbo har hört av sig och sagt att hen inte höll med om att det är ett bageri. Men det är den enda, säger Stina Petrini.

"Hur f-n"

I sociala medier är det dock betydligt fler som utryckt sin ilska över namnbytet.

"Hur f-n kan ett företag påverka Västtrafik att byta hållplats namn? Bedrövligt", skriver en Kungälvsbo på Facebook.

Andra menar att namnbytet klingar illa i öronen.

Kexfabriken är ju i och för sig en del av Kungälvs historia och själ! Därför river det självklart upp känslor! Inte så svårt att förstå även om man själv tycker det är en petitess! Det är som att man skulle byta namn på Avenyn...hmmm..."Promenadstråket" ? Jag stör mig mest på hur illa det klingar i öronen varje dag när en plats jag alltid kommer kalla Kexfabriken plötsligt kallas nåt helt annat, skriver en annan Kungälvsbo.

ANNONS