Förra året var det max 50 besökare åt gången som gällde. I år slipper föreningen de restriktionerna.
– Vi får ta in 600 så det är lugnt och vi behöver inte räkna, säger suppleanten Annika Haglunds.
Källa till glädje
Tillsammans med övriga 328 medlemmar är Therèse och Annika rejält taggade inför lördagens evenemang, som är en viktig inkomstkälla men också en ren källa till glädje och gemenskap. För det är mycket det som hembygdsföreningens verksamhet handlar om, konstaterar de båda.
– Vår ambition är att det här ska vara en levande miljö och en mötesplats för alla generationer. Vi har en stor inflyttning till Kareby och vill också jättegärna se våra nya Karebybor här.
Ta med egna äpplen
På lördag kommer smedjan att vara öppen och tunnbrödsbaket är igång.
– I år öppnar vi dörren så att besökarna kan se hur det går till, men vi erbjuder inte prova på bak. Det blir för många händer på samma kavel för att vi ska våga det så det får bli nästa år istället, säger Annika Haglunds och berättar om ännu en aktivitet i samband med hembygdsdagen.
– Man kan ta med sina egna äpplen och pressa till must. Vill man göra det i sann hembygdsanda rekommenderar jag lite byteshandel, att man när man står i kön, byter hälften av sina äpplen mot en annan sort. Det är när man blandar som man får den allra bästa musten.
Knivmakaren Teodor
Bland företagare som kommer att finnas på plats finns unge knivmakaren och smeden Teodor Stiernholm, Åsas i Kareby, OdlarSture, Karlssons Marsipan, Skålldals lilla ekomejeri med flera.
LÄS MER: 14-årige Teodor i Kärna är knivmakare och smed
– Själv ska jag också vara med och renovera lite fönster, berättar Therèse Sköldén, som har ett särskilt intresse för byggnadsvård.
Vill lära av de äldre
Hon och Annika har sina rötter i Kareby och båda tycker att det ger mycket att vara med i hembygdsföreningen.
– Det är roligt att träffas över generationsgränserna och lära av varandra. Visst, det finns en massa fräcka kurser i Majorna om hur man syrar grönsaker, men här i Kareby har vi härliga lite äldre kvinnor som har gjort det i alla tider och gärna delar med sig av den kunskapen, säger Annika Haglunds.