Robert Erlandsson, Vena Trailer AB
Robert Erlandsson, Vena Trailer AB Bild: Katarina Berg

”Kan man hjälpa så ska man, jag känner så”

Det är åtta månader sedan kriget startade och engagemanget hos folk i allmänhet har dalat, men eldsjälen Robert Erlandsson överger inte Ukraina.
– Kan man hjälpa så ska man, jag känner så, säger han.

ANNONS
|

När kriget i Ukraina startade, blev Robert Erlandsson och hans företag Vena Trailer AB snabbt en sambandscentral. En strid ström av människor körde till Rollsbo med förnödenheter och Robert Erlandsson såg till att dessa transporterades vidare till behövande i Ukraina.

Under de månader som gått har givmildheten hos befolkningen avtagit. Lyckligtvis har Robert i stället skaffat sig en hel del kontakter med företag som skänker förnödenheter.

– Folk tipsar om både det ena och det andra, berättar han. Nyligen fick vi 27 pallar jordnötssmör med kort datum som gick i väg till Ukraina. Så fort vi lyckas fylla en container skickar vi i väg den.

ANNONS

En del saker får de till skänks, annat kan de köpa till ett väldigt rabatterat pris för pengar som de fått in på försäljning av bland annat T-shirts och armband.

Robert Erlandsson har även förhoppningar om att kunna öppna en secondhandbutik och sälja kläder till förmån för Ukraina, men de planerna ligger på is eftersom de inte har någon lokal.

För några månader sedan förde han diskussioner med Kungahälla Center om att få låna en tom butikslokal tills man hittar en hyresgäst, men det sade styrelsen i köpcentret nej till och någon annan lokal har Robert inte fått tag i.

En föreningsmänniska

Allt arbete är obetalt och engagemanget tar förstås mycket tid från både jobbet och familjen.

– Det har blivit betydligt mer arbete än vad jag räknade med, men jag kan inte bara hoppa av när det jag gör är så viktigt, säger Robert Erlandsson. Sen är det förstås tråkigt att det går ut över familjen ibland.

De krigsutsatta ukrainarna var inte först med att väcka Roberts omsorger. Han har tidigare hjälpt unga och behövande i många olika sammanhang och engagerat sig i flera föreningar, bland annat i en fotbollsförening och i Kungälv Hockey.

Robert hoppas förstås att kriget tar slut snart men till dess kämpar han på och fortsätter att rodda med partier, varor, pallar och containers.

– Min ork räcker ett tag och så länge jag kan bistå kämpar jag på, konstaterar han.

LÄS MER:Här är veckans toppnyheter 24 till 30 oktober

LÄS MER:Stal hårgelé och proteinbars – väktare fick använda batongen

LÄS MER:Trekungaslaget i rekordform: ”Väldigt kul, men nervöst”

ANNONS