Anna Roxvall och Johan Persson har tillsammans gjort flera reportageböcker.Pressfoto
Anna Roxvall och Johan Persson har tillsammans gjort flera reportageböcker.Pressfoto

Johan Persson får Fredkullapriset

Fredkullapriset går i år till fotografen Johan Persson.
– Det är väl superkul. Alltid roligt när folk uppskattar det man håller på med, säger han.

ANNONS

I sin motivering skriver Fredsrörelsen att Johan Persson ”...under många år på ett oförväget och gripande sätt har skildrat förtryck, förföljelse och övergrepp mot utsatta grupper av människor, ofta från miljöer i länder dit massmedia sällan når.”

Fritt från förtryck

Priset består av en akvarell målad av kungälvskonstnären Linnea Larsson samt ett ekonomiskt bidrag till Johans fortsatta arbete med att försvara människors rätt att leva fritt från förtryck och förföljelse.

Kommer du hit till Kungälv och hämtar priset personligen?

– Ja, vi ska se till att lösa det i höst. Då kommer jag jättegärna till Kungälv och pratar om min och Anna Roxvalls senaste reportagebok Till varje pris, säger Johan Persson.

ANNONS

Bortom strålkastarljuset

Han är född i Kungälv men bor numera i Stockholm. Efter att ha suttit fängslad i Etiopien tillsammans med Martin Schibbye 2011, har Johan skildrat många fler förföljelser och platser långt bortom mediernas strålkastarljus.

Än så länge har tre reportageböcker kommit ut. Den första, Burundi inifrån, skildrar ett hämningslöst våld, men samtidigt ett glödande hopp i motståndet mot åldrande härskare som klamrar sig fast vid makten.

EU:s gränskontroller

Västsahara inifrån skildrar situationen för Afrikas sista koloni som sedan länge är ockuperad av Marocko. Den tredje och senaste boken, Till varje pris, tar bland annat upp de mänskliga konsekvenserna av EU:s gränskontroller av migranter.

– Väldigt fint att våra böcker blir lästa och diskuterade ute i landet. Jag anser att det jag pysslar med är oerhört viktigt och det är roligt att den här typen av journalistik får uppmärksamhet, säger Johan Persson.

Lokalt fredspris

Fredkullapriset är ett lokalt fredspris som instiftades av Fredsrörelsen i Kungälv 2007.

Priset tilldelas en person eller organisation med anknytning till Kungälvs kommun som under de gångna åren verkat för tolerans, demokrati, mänskliga rättigheter och fred.

ANNONS