Jerker Jonson på Kap Verde. Foto: Privat
Jerker Jonson på Kap Verde. Foto: Privat

Jerker från Ytterby seglar över Atlanten

Jerker Jonson från Ytterby har lämnat grådiset hemma för att segla över Atlanten.
– Vi beräknar att det kommer att ta 16-18 dygn, beroende på väder, berättar han från Kap Verde.

ANNONS
|

12 juni förra året kastade hans vänner Ulrika och Sebastian Rådlund loss från Sverige med sin båt S/Y YoLo.

– De har seglat längs Europas kust och sedan över till Madeira och Kanarieöarna. För att segla över Atlanten önskade de några ”fler händer” samt några att dela äventyret med, berättar den tidigare sjöofficeren Jerker, som i Flottan var kollega med Sebastian Rådlund.

– Så jag vet att bättre skeppare kan man inte ha.

Hela besättningen på plats på Kap Verde. Foto: Privat
Hela besättningen på plats på Kap Verde. Foto: Privat

Ett happy ship

2 januari åkte Jerker till Las Palmas tillsammans med ytterligare en gast - Magnus Agild från Möja i Stockholms skärgård. Och 6 januari kastade de loss och befinner sig just nu på Kap Verde.

ANNONS

– Säkerheten i vårt gäng kommer i första hand, kombinerat med erfarenhet och trivsel ombord. Det här är verkligen en fin sak att få göra tillsammans. Att få segla i en besättning som funkar är något väldigt roligt. De besättningar som lyckas med det får vad som kallas ett ”happy ship”. Och ett sådant har vi, säger Jerker och konstaterar att han bara inte kunde säga nej när han fick frågan om att följa med.

– Jag vill verkligen tacka min fantastiska fru Kajsa och mina barn Viggo och Kalle som förstår att detta är viktigt för mig och att de har ställt upp på att jag kan segla iväg ett tag.

Hur är covidläget på Kap Verde just nu?

– Det finns inga reserestriktioner hit från svenska UD och jag uppfattar att alla här är noggranna med avstånd, munskydd och handdesinfektion. Vad jag kan se på statistiken så har man en lägre smittograd här än i Sverige, säger Jerker och berättar att samtliga ombord är trippelvaccinerade och att man mest lever i sin lilla bubbla ute på världshaven.

Flyger från Grenada

Går allt som planerat räknar Jerker med att kunna flyga hem från Grenada i Västindien 6 februari.

– Samtidigt får man vara beredd på det mesta och man brukar ju säga att ”En sjöman kommer när han kommer”. Även om man planerar för de flesta eventualiteter så får man vara flexibel och öppen för att lösa saker efter hand.

ANNONS