På tisdagen genomförde Försvarsmakten sin nationaldagsflygning. Då kunde två Jas 39 Gripen ses över Marstrand.
På tisdagen genomförde Försvarsmakten sin nationaldagsflygning. Då kunde två Jas 39 Gripen ses över Marstrand. Bild: Försvarsmakten

Jas 39 Gripen över Marstrand på nationaldagen

Exakt klockan 14.40 ska två Jas 39 Gripen enligt schemat ha dundrat förbi Marstrand. Det i en planerad nationaldagsflygning, informerade Försvarsmakten. En läsare hörde dock av sig till tidningen om att något stridsflyg inte alls synts till.

ANNONS
LocationMarstrand|
|

Nationaldagsflygningen genomfördes i stora delar av Sverige på tisdagen. Det i skyn över allt från Älvsbyn och Arvidsjaur i norr till Linköping och Karlshamn i syd.

Och alltså även över Marstrand i väster. Här skulle de två stridsflygplanen vara synliga vid klockan 14.40, men enligt en läsare dök de alltså inte upp i skyn.

Flygvapnets Louise Levin kunde för tidningen i alla fall berätta mer om den planerade flygningen.

– Sedan flera år har nationaldagsflygningen varit en tradition i Norrbotten. Men eftersom Sverige under 2023 firar 500 år som självständig nation och kungen 50 år på tronen, utvidgades det nu till flera platser i Sverige, säger Flygvapnets kommunikationschef Louise Levin till tidningen.

ANNONS

Noterbart är även att utländskt stridsflyg deltog i tisdagens flygning. Över norra Sverige kunde nämligen förutom ett Jas 39 Gripen, även ett brittiskt Typhoon, ett danskt F-16 och ett schweiziskt F-18 ses.

– Övningen Arctic Challenge pågår här i Sverige och utländsk militär är på plats för att delta. Då passade det bra att man också deltog i nationaldagsflygningen med sitt eget stridsflyg, säger Louise Levin vid Flygvapnet på tisdagen.

FOTNOT: Tidningen har på nytt sökt Louise Levin vid Flygvapnet.

ANNONS