Ingen gemensam avslutningsfest för Kungälvs högstadieelever i år

Det blir ingen gemensam avslutningsfest för Kungälvs skolungdomar i år. Bara de som slutar nian kan festa i Mimershallen den 5 juni. Så vad finns det att göra för de yngre på avslutningskvällen den 14 juni? Just nu ingenting. Hur påverkar det tryggheten? På Trygga ungdomsmiljöer i Kungälv planerar man för någon form av gemensamt arrangemang.

ANNONS
|

Förra året hölls en skolavslutningsfest på kastplan vid Tveten. Arrangören, som fått uppdraget av Kungälvs kommun, utlovade en garanterat drog-och alkoholfri fest, vilket det också blev. Men efter festen kom reaktioner från föräldrar som kritiserade valet av artister då vissa texter anspelade på våld, vapen och droger.

I år är upplägget ett annat. Ungdomsrådet har fått pengar av kommunen och arrangerar tillsammans med Trygga ungdomsmiljöer i Kungälv en fest i Mimershallen den 5 juni för alla niondeklassare. Planeringsarbetet drog igång i höstas och i våras var man överens och fattade beslut om hur avslutningsarrangemanget skulle genomföras.

Ville göra något nytt

– Vi funderade mycket på hur vi skulle använda pengarna och tänkte att vi testar en fest för bara niorna. Blir det bra så fortsätter vi så kommande år, säger Lisa Friberg som sitter i Ungdomsrådet i Kungälv.

ANNONS

– Vi pratade först om att ha en fest för alla högstadieelever, men så tänkte vi att det är speciellt att gå ut nian. För en del elever är det kanske sista gången i skolan någonsin. Och de som går i sjuan och åttan nu kommer ju att få gå på festen när de slutar nian. Vi kände väl också att vi ville göra något helt nytt.

Arbetar för att skapa trygga miljöer

I mars i år kom Trygga ungdomsmiljöer i Kungälv (TUM) med som medarrangör till niornas avslutningsfest. Uppdraget de fick var att genomföra festen enligt Ungdomsrådets önskemål. Att det inte var ett gemensamt arrangemang för alla Kungälvs högstadieelever var det ingen i TUM som reagerade på.

– Vi följer den demokratiska processen och vårt uppdrag är att stötta Ungdomsrådet i det de vill göra. Vi kan inte styra det, säger Thomas Hermansson, enhetschef på Trygga ungdomsmiljöer i Kungälv.

TUM arbetar för att skapa trygga miljöer för ungdomar i Kungälv. Hur blir det nu utan ett gemensamt avslutningsarrangemang den 14? Hur påverkar det tryggheten när ungdomar kanske samlas på olika platser? Ser du några risker?

– Det här är en jätteviktig kväll och vi vet att det är ett tillfälle då unga kanske dricker alkohol första gången, så vi sätter in alla resurser vi har. Alla hos oss kommer att arbeta den kvällen. Vi kommer att finnas där i vet att ungdomar samlas. Vi tar gärna emot tips och för dialog med föräldrar.

Vad ska de yngre eleverna göra på avslutningskvällen?

– Just nu kan vi inte hänvisa till något gemensamt arrangemang. Men vi pratar inom TUM om att arrangera en gemensam aktivitet för alla högstadieelever i Kungälv. Vi har inte bestämt vad än. Vi tittar på om vi kan ha öppet fritidsgårdarna eller ordna ett arrangemang utomhus. Det kommer inte att vara så att vår insats inte syns den 14.

Thomas Hermansson påpekar att gemensamma arrangemang i samband med skolavslutningar som samlar många elever ökar tryggheten och att det är något som man bör titta på till nästa år.

– Vi får nog fundera på vad man kan göra mer för att arrangera en drogfri avslutning som alla högstadieelever kan vara med på. Vi har sett att den typen av arrangemang har god effekt och skapar trygghet och minskar risken att ungdomar dricker alkohol.

LÄS MER:Studenterna firade på ett soligt Marstrand

LÄS MER:Musik om droger på drogfria skolavslutningen

LÄS MER:Här kommer studenterna att springa ut

ANNONS