Idrottsungdomar städade stränder för miljön och lagandan

I lördags var det premiär för strandstädning – en landsomfattande kampanj där idrottsungdomar rensar kustområden från plast och skräp. Och i Kungälv var det många idrottsklubbar som drog sina strån till stacken för renare stränder. En av dem var Kungälv innebandy.
– Det är bra att göra det här. När man ser allt skräp tänker man verkligen på att plocka upp efter sig, sade en av deltagarna.

ANNONS

Plocka upp efter dig! Den uppmaningen skriver samtliga unga killar i Kungälv innebandy under på. Att se till att stränderna blir fria från plast och annat skräp är självklart, och många av dem som slöt upp på lördagsförmiddagen för att delta gjorde det för femte året i rad.

– Det är viktigt att man hjälper till och gör vad man kan för att hålla stränderna rena, säger Viktor och får medhåll av lagkompisarna Alexander, Erik, Rack, Vidar och Tim.

Alla har gula västar och var sin sopsäck i händerna. Nu ligger de i startgroparna för att komma igång med städningen.

ANNONS

Tänker på att inte skräpa ner

– När man går här och städar så inser man verkligen hur mycket folk skräpar ner. Jag vet inte hur många säckar det brukar bli men det är rätt många, fortsätter någon i laget.

– Ja, man tänker ju själv på att inte skräpa ner, säger en annan, innan de beger sig mot stranden och klipporna.

Mikael Gabrielsson är tränare i klubben. Han har två söner i klubben och tycker att städningen är en bra och viktig aktivitet på flera sätt.

– Det är för ett gott ändamål, för det är mycket skräp som flyter iland på stränderna. Och så ger det klubben ett bra renommé. Men det betyder också mycket för klubben och ungdomarna att göra det här tillsammans. Det brygger broar och stärker sammanhållningen i laget. Dessutom får vi lite pengar för insatsen och det behövs eftersom laget ska till Prag i sommar.

Hittat både radio och tjock-tv

Claes Göran Olsson, som är hjälptränare och har barnbarn i klubben, håller med.

– Ja, det är stärkande och roligt att göra saker tillsammans.

Men det är också en viktig insats för miljön. Eller?

– Absolut, säger Angelica Linnehav som också har barn i klubben.

– Det här är ett jättebra sätt att värna om miljön och att barn och ungdomar blir medvetna om nedskräpning och vad det gör med naturen. Du anar inte vad konstiga saker vi har hittat tidigare år. En jättegammal radio, en sådan där med rattar som min mormor och morfar hade. Och en tjock-tv. Ungdomarna hade ju aldrig sett en sådan tidigare. Det är faktiskt helt sjukt att folk slänger sådana föremål i naturen.

LÄS MER:Stranden på ”paradisön” är egentligen en skräpdeponi

LÄS MER:Sopkaoset på Marstrand åtgärdat med fler tunnor

LÄS MER:Sällsynta vågor bland molnen i Ytterby

ANNONS