Barnen trivs i Kungälvs förskolor, det uppger deras föräldrar i en enkätundersökning som Göteborgsregionen gjort.
Barnen trivs i Kungälvs förskolor, det uppger deras föräldrar i en enkätundersökning som Göteborgsregionen gjort. Bild: Kent Eng

Högt betyg för Kungälvs barnomsorg

En stark fyra, det betyget får barnomsorgen i Kungälv av föräldrarna. De anser över lag att barnen blir väl omhändertagna, trivs och känner sig trygga på förskolan eller i familjedaghemmet.

ANNONS
|

I början av året gick en enkät ut till alla föräldrar med barn i barnomsorgen i de 13 kommuner som ingår i Göteborgsregionen.

Enkäten var uppdelad i fem områden. Under rubriken Normer och värden fick föräldrarna svara på frågor om barnet trivs och känner sig tryggt, om förskolan stimulerar samspel i grupp och om barnen ges lika möjligheter att utvecklas oberoende av kön, etnisk tillhörighet, religion eller funktionsnedsättning.

Under Värdegrund och uppdrag fick föräldrarna bedöma om barnen har en stimulerande miljö. Föräldrarna ombads också värdera Omsorg, utveckling och lärande, det vill säga om förskolan ger barnen kunskaper och stimulerar deras språkutveckling och matematiska tänkande, med mera. Det fjärde området handlade om Barnets inflytande och delaktighet och den femte om hur Kommunikationen med föräldrarna fungerar. Dessutom fick föräldrarna ge ett samlat betyg på omsorgen.

ANNONS

Får betyget 4,43

På det stora hela är de västsvenska föräldrarna nöjda med barnomsorgen för deras barn. En mycket stor andel har svarat att deras barn trivs, känner sig trygga och blir väl omhändertagna på förskolan. Särskilt nöjda är föräldrarna i Öckerö kommun, följt av Kungsbacka, Härryda och Lerum.

Kungälv ligger inte långt efter, med ett medelvärde på 4,43 på en betygsskala mellan 1 och 5. Det innebär att 89 procent av föräldrarna instämmer eller instämmer helt i påståendet att de är nöjda med förskolan även om många anser att utemiljön kan bli bättre.

I Kungälv har 42 förskolor och så kallade pedagogiska enheter ingått i undersökningen och merparten av barnen är födda mellan 2016 och 2019. Lägst betyg fick Kärna familjedaghem och högst fick Romelanda familjedaghem med ett samlat betyg på fem av fem.

Faktaruta:

Undersökningen omfattar totalt 820 förskolor med sammanlagt 45 000 barn i Göteborgsregionens 13 kommuner.

Betygsskalan sträckte sig från ett som motsvarar: Instämmer inte alls, till fem som motsvarar: Instämmer helt.

Enkäten går ut varje år och resultatet skiljer sig inte nämnvärt från tidigare år.

Medelvärdet i de 13 kommunerna låg på 4,32 och lägst låg Göteborg med 4,25.

ANNONS