Anders Holmensköld (M), Kenneth Gustafson (V) och Elisabeth Mattsson (L) reagerar på regeringskrisen.
Anders Holmensköld (M), Kenneth Gustafson (V) och Elisabeth Mattsson (L) reagerar på regeringskrisen.

”Högaktar att Dadgostar företräder sina väljare ända in i kaklet”

Från ”jättebra” till ”helt bisarrt”. Kungälvs politiker har vitt skilda uppfattningar om den uppkomna regeringskrisen.

ANNONS
|

Vänsterpartiets fullmäktigeledamot Kenneth Gustafson tycker att det som har hänt var väntat, och att partiet gjorde rätt.

– Nooshi Dadgostar fullföljer bara linjen som Jonas Sjöstedt och partiet har beslutat sig för, säger han.

LÄS MER:Riksdagsman från Kungälv: ”Mycket osäkert politiskt läge”

Kenneth G Forslund (S), riksdagsman från Kungälv, kritiserar Vänsterpartiet, och menar att ni tillsammans med SD har kastat ut Sverige i ett osäkert läge mitt i en pandemi?

– Vi kan inte hjälpa att något annat parti hoppar på en linje som vi har fört i flera år, säger Kenneth Gustafson.

Kenneth G Forslund menar också att Vänsterpartiet bara gör så här för att få uppmärksamhet.

ANNONS

– Det här handlar om realpolitik och det är inget konstigt att det väcker uppmärksamhet, det ligger i sakens natur, säger Kenneth Gustafson.

Vad hoppas du på nu?

– Jag hoppas att det här löser sig med en talmansrunda. Ett extraval till hösten känns inte så meningsfullt. Men det här skapar i alla fall intresse rent allmänt för politiken. Okunnighet och att allmänheten inte är insatt i politiken är ett hot mot demokratin, säger Kenneth Gustafson.

För liberala oppositionsrådet i Kungälv, Elisabeth Mattsson, är den uppkomna situationen ”fullständigt onödig och ansvarslös”.

– Det här är inte bra, varken för Sverige eller de enskilda partierna. Jag beklagar det verkligen och jag tycker att det är helt bisarrt, säger hon.

Din kommentar till Nyamko Sabunis besked idag, att hon eftersträvar en borgerlig regering?

– Det var väntat. Det är den vägen partiet har gått, säger Elisabeth Mattsson och konstaterar att det rent strategiskt knappast är lämpligt med ett extra val nu.

Får gilla läget

Kristdemokraten och oppositionsrådet Gun-Marie Daun menar att det bara är att gilla läget om det blir ett extra val.

– Då får vi ge oss ut på gator och torg för att möta väljarna. Ikväll har vi ett möte med distriktsstyrelsen där flera av våra riksdagsledamöter ingår. Det ska bli spännande att höra om de har något att berätta som inte framkom via media idag.

Moderaternas Anders Holmensköld säger såhär om det inträffade:

– Tiden då man trodde att man kan reglera partiers inflytande i efterhand med avtal efter att väljarna sagt sitt, är nu förbi. Även om jag ogillar Vänsterpartiets politik högaktar jag att Dadgostar drivs av ideal och företräder sina väljare ända in i kaklet. Vi har aldrig tidigare sett någon partiledare göra ett sådant genombrott som hon. Jag jämför därför med Carola och spår att Vänsterpartiet kommer skörda framgångar. I det korta perspektivet kommer Centerpartiet tvingas välja mellan vänster och höger. Väljer C vänster kommer Löfven sitta kvar utan extraval.

Centerpartiets Ove Wiktorsson tycker att det inträffade visar att hans parti behöver mer samarbete i politikens mittfåra.

– Det är alltmer uppenbart att Sverige behöver mer av samling i mitten. Sverige behöver en regering som inte är beroende av ytterkanternas humörsvängningar. Fler partier behöver sätta sakpolitiken, ansvar för Sverige, och lösningar för människors vardag före politiskt spel. Fler behöver vara beredda att bidra konstruktivt, säger han, och lägger skulden för den uppkomna situationen på V.

– Vi har från Centerpartiet ansträngt oss för att hitta konstruktiva lösningar i den uppkomna situationen. Ansvaret vilar tungt på Vänsterpartiet. Igår lade Centerpartiet tillsammans med de andra partierna bakom Januariavtalet ett konstruktivt förslag i linje med vad Vänsterpartiet tidigare krävt, men Vänsterpartiet avvisade omedelbart förslaget. Det var uppenbarligen viktigare för Vänsterpartiet att få demonstrera sin makt och fälla regeringen.

Sverigedemokraternas gruppledare Victoria Dahlqvist är nöjd med utvecklingen.

– Det är jättebra. Jag vill byta ut Stefan Löfven och hans regering mot en annan regering, som kan ta Sverige åt ett annat håll. Han har inte varit bra för Sverige.

Vad tror du kommer att hända nu?

– Jag vet inte. Det är nästan lättare att svara på för de partierna det berör. Det är inte vi som har släppt fram Stefan Löfven. Det enda rimliga i det här läget är att Vänsterpartiet inte backar, eftersom de har satt igång det här.

Miljöpartiets Lennart Wennerblom tyckte att måndagen var en jobbig dag.

– Det är en jobbig dag, inte bara för att Miljöpartiet kan hamna utanför regeringen, utan också mänskligt, att vi inte kan få vårat system att fungera. Jag kan inte annat säga än att det är en bräcklig konstruktion och det här var logisk konsekvens av januariavtalet. Det skulle leda till detta förr eller senare. Det är synd att det inte fanns ett stabilare underlag för regeringen.säger han.

Lennart Wennerblom har svårt att se att någon ny konstellation kommer att uppstå.

– Jag tror att det här kommer att sluta med samma igen. Det är ingen som ger sig och det finns ingen annan som har något underlag för en regering heller.

ANNONS